Annonse

Filminfo og video

Tideland

Jeliza-Rose er ei lita jente på ti år, som vokser opp hos to foreldre som er heroinmisbrukere. Når moren dør av overdose bestemmer faren seg for å ta med Jeliza-Rose og flytte langt unna, nærmere bestemt til huset hvor hans mor bodde. Det går ikke lang tid før også faren dør av overdose, og den lille jenta må klare seg selv. Hun flytter inn i sin lille fantasiverden sammen med sine Barbie-hoder, og treffer etter hvert på de gale naboene.


Nesten hver gang jeg setter på en Terry Gilliam film, vet jeg at vi kommer til å bevitne en snål film, det var slik med 12 Monkeys, og det samme med Brødrene Grimm, som han spilte inn samtidig med denne filmen. Og Tideland er ingen unntak til denne regelen. Faktisk dukker Gilliam opp før filmen og advarer oss mot at man kommer til å bevitne en noe rar film, og han innrømmer på forhånd at noen kommer ikke til å like den.

Filmen beveger seg mer eller mindre inn i det surrealistiske, i det vi følger Jeliza-Rose i hennes egen fantasiverden. Barbie-hodene snakker til henne, naboene unngår henne for det meste, og faren sitter død i stua, mens Jeliza-Rose bare tror han sover, og av denne grunn gir ham mat, snakker med ham og sover på fanget hans.


Gilliam forsøker seg på en dristig handling når han lar hele filmen hvile på skuldrene 11 år gamle Jodelle Ferland, men Ferland gir fra seg en så fantastisk rolleprestasjon, at det er hun som gjør hele filmen verdt å se på. De to gærne naboene spilt av Janet McTeer og Brendan Fletcher hjelper til med å gjøre filmen til en flott opplevelse å se på.

Men jeg vil tro du må være fan av Terry Gilliam for å se denne filmen, ellers kan det nok bli litt for sært. Selv kan jeg i høyeste grad anbefale den!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse