Annonse
En talsmann for familien opplyste at Hollywood-legenden døde i sitt hjem i Beverly Hills lørdag, med sin kone Lydia ved sin side. Han røpet i 2002 at han hadde fått alzheimer.

"- Ingen kan be om et rikere liv enn hans. Ingen kunne gitt mer til familien, til sitt yrke eller til sitt land", heter det i en uttalelse fra familien.

Charlton var sønn av Lilla Charlton og Russel Whitford Carter. Da han var 10 år gammel ble foreldrene skilt, og snart etter giftet moren seg på nytt med Chester Heston, hvorpå gutten fikk nytt etternavn. Den nye familien flyttet til det velbergede Wilmette i Illinois, en forstad nord for Chicago der den unge Heston studerte ved New Trier High School. Hans dyktige innsats i skolens dramaproduksjoner førte til et studiestipend for Northwestern University i fødebyen Evanston.

I 1944, mens han fortsatt tjenstegjorde i det militære, giftet han seg med en annen student fra Northwestern University, Lydia Marie Clarke. Etter krigen levde de i Hell's Kitchen-området i New York der de begge arbeidet som modeller. For å prøve å komme inn i teaterverdenen begynte de i 1947 å drive et teater i Asheville i North Carolina. I 1948 dro de tilbake til New York der Heston hadde blitt tilbudt en rolle i Broadwaystykket Antonius and Cleopatra med Katharine Cornell i den kvinnelige hovedrollen. Han fikk gode anmeldelser og gjorde det også bra innen fjernsynet der han spilte en rekke roller i CBSs populære Studio One-serie.

Heston var formann for skuespillerforbundet Screen Actors Guild 1966-71 og president for våpenorganisasjonen National Rifle Association 1998-2003.

På filmlerretet
Heston filmdebuterte allerede i 1941 da han spilte Peer Gynt i en film laget av en medstudent ved universitet. Flere år etter var han med i samme gruppe da den produserte Julius Caesar, der Heston spilte Marcus Antonius.

I 1950 fikk Heston bra kritikk for sin første egentlige filmrolle i Dark City. Hans gjennombrudd kom i 1952 med hans rolle som sirkusdirektør i The Greatest Show on Earth. Så tok karrieren av, med ledende roller som Moses i The Ten Commandments (en rolle som han skal ha fått da Cecil B. Demille syntes at han var nesten skremmende lik Michelangelos statue av Moses), og hovedroller i episke storfilmer som Ben-Hur, El Cid, 55 Days at Peking og Khartoum.

I 1959 vant han en Oscar for sin hovedrolle i Ben-Hur.


Foruten sine mange roller i episke storfilmer spilte också Heston hovedroller i et antall science fiction-filmer och katastrofefilmer, hvorav noen, som Planet of the Apes, Soylent Green og Earthquake, var store kassasuksesser og siden er blitt kultklassikere.

I 1971 gjorde Heston sin regidebut med Antony and Cleopatra, en filmatisering av William Shakespeares stykke Antonius og Cleopatra som han hadde medvirket i under sin tidlige teaterkarriere.

Fra 1973 spilte Heston også flere og flere biroller. Til tross for dette ebbet ikke hans popularitet ut. Han spilte også i en såpeserie, The Colbys, fra 1985 til 1987. Det ble hans eneste rolle i en TV-serie. Heston hadde også en markant stemme som gjorde ham populær i fortellerfunksjoner.

Med sin sønn Fraser spilte han i og produserte et antal filmer for kabel-tv, blany annet en remake av A Man for All Seasons. Heston fikk i 1992 gode anmeldelser for sin serie på kabelfjernsynskanalen A&E, «Charlton Heston Presents The Bible», som også solgte godt video og DVD.

(Kilder: VG, Wikipedia, IMDB)
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse