Annonse

Filminfo og video

Mesteren

Mesteren, eller Mistrz som han blir kalt på polsk, er en russisk sertifisert (?) knivkaster som får sparken fra sirkuset han er med, på grunn av sine store problemer med alkohol. Han bestemmer seg derfor for å starte sitt eget sirkus, hvor han kjører rundt om i de forskjellige byer og viser frem sine kunstner. Med seg på veien får han ei prostituert (som han redder fra å bli voldtatt), en mann (som viser seg å ha en skjult fortid) og ei fransk jente som er på vei hjem (og i tillegg inngår et lesbisk forhold med den prostituerte).


Når man leser historien på filmen skjønner man veldig fort hva det er man går til. Her ønskes det å spille på de menneskelige følelsene, og hvordan gjør man dette bedre enn å dra inn de tingene vi vet tærer mest på personer, isolasjon, alkohol, glemte følelser. Piotr Trzaskalski fikk sitt gjennombrudd med den Oscar-nominerte filmen Edi i 2002. Med Mesteren har Trzaskalski forsøkt å komme opp på samme nivå, men lyktes ikke like bra. Man får følelsen av at man vil hjelpe til med å dytte i gang filmen, få den litt fortere ferdig, for det å sitte i nesten to timer for å se en russer drikke sprit og kaste kniver er ikke noe som passer meg særlig.

Skal jeg trekke fram noe positivt med filmen, så er dette først og fremst den vakre filmingen av Piotr Sliskowski, men også Konstantin Lavronenkos fremførelse som mesteren Aleksandr. Filmingen og lyssettingen er så mesterlig utført at humøret stiger og synker sammen med følelsene til Aleksandr. Det brukes lange rolige bevegelser, som er helt riktige til denne type film. Lavronenko klarer å hente ut noe fra dette materialet, enda så vanskelig jeg vil tro det er. Hans tolkning av Aleksandr får en til å føle litt avsky mot hans rolle, noe jeg tror er den rette meningen også.


Polske filmer er kanskje ikke det som er mest kjent her i landet, hvor vi nok er vant til å få hovedtyngden fra Hollywood. Men vi skal så absolutt ikke glemme at dette er landet som ga oss Roman Polanski, og mange av hans gode filmer, pluss at jeg er ganske sikker på at det finnes andre filmer som er bedre enn denne.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse