Annonse

Filminfo og video

Wicker Man (1973)

Når overkonstabel Howie kommer til øya Summerisle, er det for å etterforske en forsvinningssak. Han har mottatt et brev hvor det forklares at en ung jente har forsvunnet og det viser seg at hun er antatt død. Men øya Summerisle og dens befolkning ser ut til å være vel så merkelig, og i bunn av deres tro er de en sekt som den kristne overkonstabelen ikke klarer å godta. Han vemmes av deres væremåte, skikker og kultur og ingen ting ser ut til å være som det er. Selv om han har mottatt meldingen om at ei jente har forsvunnet, nekter lokalbefolkningen for at hun har eksistert. Det eneste som derimot er sikkert er at noen må bøte med livet, men for hvilken sak....

Christopher Lee har uttalt at hans beste rolle er Lord Sommerisle fra The Wicker Man. Det er lett å forstå hans egen fasinasjon for rollen, for prestasjonen er prikkfri, strålende og uforglemmelig. Superlativene står i kø og hans rolle som den nokså snodige Lorden er en av horror sjangerens klassikere. Å spille i en B-produksjon er ikke alltid en ulempe, for når den ender opp i kultklassen med så bravur som dette, er det rett og slett bare en ære. Men Lee er ikke den eneste stjernefjeset i filmen, Britt Ekland gjør også en rolle som er vel så minneverdig. Hun er nok langt mer kjent for rollen som Mary Goodnight i Bond-filmen The Man With the Golden Gun, men igjen så er det jo bare å tilføye at enhver assosiasjon med kultperlen er å putte inn i skrytemappa.

The Wicker Man er møtet mellom det hedenske og det kristne. For hva gjør en en gud mer virkelig enn en annen? Hvem vet hva som er riktig å hengi seg til, er noens ritualer mindre verdige enn andres og hvordan kan man definere et trossamfunn som hedensk? Det eneste som er sikkert er at døden vil gi oss svar, inntil da er det bare å være et så godt medmenneske som mulig og så får en eventuell Gud avgjøre hva som er rett eller ikke. For Overkonstabel Howie er et godt eksempel på den jevne, kanskje halv-fanatiske kristne troende som mener at hans gud er den rette. De hedenske har full rett til å sette spørsmål og følge sine egne veier. For så lenge du er et godt medmenneske spiller det ingen rolle hvilken tro du tilhører, ingen ta dine gode gjerninger i fra deg. Men kulten på øya Sommerisle er også et bilde på hvor galt det kan gå, hvor langt folk er villige til å gå. Det finnes eksempler på ekstrem fanatisme over alt i verdenshistorien og begge partene i Wicker Man er et bilde på arroganse.

Mange er nok mer klar over den nye versjonen av The Wicker Man, fra 2006, med Nicolas Page i rollen som konstabel Howie. Det er store forskjeller på de to filmene (noe vi vil komme tilbake til senere), men det er uten tvil originalen som står frem på filmhorisonten. Den er hyllet av både Cinefantastique som «The Citizen Kane of Horror Movies», Total Film har den på sin liste som den sjette beste britiske film noen sinne og fikk i 1978 prisen for Beste Horror film (Saturn Award). Når man ser den i dag, så er den jo ikke akkurat skremmende, skal man sammenligne med moderne skrekkfilmer. Men allikevel er det noe ved denne filmen som er så fengslende, så snodig spennende. Det er en gavepakke av en film, en opplevelse for fantasten og ikke for den moderne. Det er en finsmecker film og ikke en mainstream pakke. Dette er noe å oppdage for den som har misset denne 35 årige perlen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse