Annonse

Filminfo og video

O'Horten

Tidligere filmer fra Bent Hamer er for eksempel den suverene Eggs, fra 1995. eller Salmer fra kjøkkenet (2003) og Factotum (2005) med Matt Dillon i hovedrollen som Charles Bukowskis alter ego Henry Chinanski. Med en solid merittliste framstår Hamer som en av norges mest spennende filmskaper, med sitt spesielle særpreg på filmene sine som etterhvert blir lett gjenkjennelig dersom man ser flere av filmene hans.


Filmen følger Odd Hortens (Bård Owe) dager i overgangen fra sine vante rutiner som lokfører for NSB, til å bli pensjonert. Som følge av en uvanlig vri på avslutningsfesten rekker ikke Odd sin siste tur med toget, noe som sender ham inn i en slags personlig, stillferdig krise. Horten er en ensom ulv som ikke gjør mye av seg på noe vis; trofast og pliktoppfyllende - og lite selvrealiserende. Gjennom en rekke opplevelser dagene etter sin avgang blir han mer klar over hva livet kan tilby og at han skylder seg selv å leve ut livet sitt nå, etter at de faste rammene hans i form av jobben som lokfører ikke lenger er tilstede.

O’Horten er en lun film som tar opp temaet om å sette pris på livet og å leve det slik man ønsker seg det, framfor å la seg styre av de samfunnsrammene de fleste forholder seg til gjennom hele livet. Samtidig som stemningen er preget av til tider rørende vemod, dukker det stadig opp små absurditeter som gir filmen ett lettere preg så man ikke synker helt ned i melankolien. Selv om man er ferdig i yrkeslivet, betyr ikke det at livet behøver å stoppe opp. I tillegg er musikksporet skreddersydd filmen av den norske musikeren Kaada. Mange gode argumenter for å se denne filmen, med andre ord.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse