Annonse

Filminfo og video

Tyson

Unggutten Mike Tyson har i en alder av 13 år vært arrestert langt flere ganger enn jevnaldrende har vunnet utmerkelser. Og som så mange andre ungdomskriminelle havner han i boksermiljøet, for å få ut aggresjonen i mer konstruktive omgivelser. Han blir oppdaget av den aldrende Cus D’Amato som har et øye for å oppdage unge talenter. Det som, etter D’Amatos forventninger, skulle vært en radmager unggutt ser heller ut som en gutt matet på steroider. Han er stor, kraftig og har et par hurtige hender. Cus ser noe i unggutten og tar han til seg i et lite kollektiv. Huset han blir plassert i rommer flere unge boksere som D’Amato tar hånd om, men Mike blir noe spesielt for ham. I den unge forbryteren ser Cus den neste tungvektsmesteren. Med filosofiske lærdomsord på sengekanten, eller snarere ropt inn gjennom døra om kvelden, prøver læremesteren å innprente en mesters tenkemåte i ham. Det å vinne handler om langt mer enn rå, overlegen styrke. Tyson viser seg virkelig å være verdt innsatsen, men enhver vinner omgis rask av gribber, blodsugere og andre snyltere.

Boksing handler om så langt mer enn å kunne slå hardt. Det er en konkurranseform like avhengig av utholdenhet som styrke. Du må ha fart i kroppen, være kvikk i oppfattelsen og bevege beina. Du må huske å puste hele tiden, den som glemmer det mister sin utholdenhet under kampen. Du må ha kombinasjonene, du må ha innstillingen, du må ha viljen. Du må faste, holde dietten, du må kjempe med en dehydrert kropp som er på bristepunktet når innveiingen skjer, bare for å holde deg innen vektklassen din. Når du er ferdig veid før kampen, hiver du innpå mat som et utsulta offer av en spiseforstyrrelse. Men alt dette samt å skape dybde, skape sympati og forståelse er noe hele HBO produksjonen misser fullstendig. Den glir raskt og følelsesløst fremover. Dødsfallene som rammer de rundt ham virker trivielle. Store hendelser i livet hans virker små. Det er når du vet hvilken bragd Iron Mike Tyson var at du forstår hva alt dette innebærer. Hvis du aldri har hørt om ham før så vil du ikke se på dette som særlig mye til film. Og det er synd.

En gigantisk figur som Mike Tyson har et potensial til å bli en vel så fantastisk film, men dessverre sitter ikke HBO på de rette størrelsene å sjonglere med av hverken dyktig regi eller manus. Selv om filmen er basert på Mikes biografi ”Fire and Fear” så spoler den for raskt fremover uten å sette sitt preg på handlingsforløpet. Men heldigvis har den også sine gode sider, denne filmen. Den viser en usminket versjon av hans forhold til skuespilleren Robin Givens som ble hans kone i noen korte måneder, før hun skilte seg fra ham. Hun var med på å forsterke en negativ spiral like mye som den høyhårede promotorlegenden Don King var. Isteden for å ta vare på ham og sørge for at klienten og ektemannen hadde et støtteapparat, lot de ham forfalle til en mann som aldri skulle klare å reise seg igjen.

Mike Tyson er uten tvil et gyllent eksempel på hvor galt det kan gå. Han skulle hatt langt flere år å ta av når det gjelder karrièren sin, men med den verste sortens mennesker rundt seg, falt alt i grus. Med den rette støtten ville han kunne blitt en av historiens desiderte kanoner, isteden ble han freakshowet, ørebiteren, fengselsfugelen og hissigproppen Mike Tyson. Det filmen ser ut til å ha hastet seg fram til er det destruktive forholdet til Robin Givens. Men selv her forsvinner øyeblikket før det egentlig har rukket å sette seg på netthinnen. Produksjonen virker mer som et Fast Forward prosjekt enn en dybdefilm. Siden det er fjernsynsfilm og ikke kinofilm det er snakk om, kan det hende at dette rett og slett er grunnen til missfallet. Uansett kan vi bare håpe at det på sikt vil dukke opp en film som gir Mike Tyson verdighet, som kan skape tårer i øyekroken og sette hans for tidlige pensjonerte karrière i et riktig fokus.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse