Annonse

Filminfo og video

Zombie Holocaust

Den kortlivede sjangeren Italiensk jungel / kannibalfilm ,som eksisterte fra sent 70- til tidlig 80-tall, kommer sjelden med store overraskelser. Ofte er de drepende kjedelige, kun livet opp av et par scener med "blood and guts", litt nakenhet og ufattelig dårlig dialog. Derfor er det meg en glede å endelig kunne presentere en film som drar det så langt, overgår de fleste andre i sin sjanger, og dermed ender som ren, herlig splatterunderholdning.


Her får vi alt vi vil ha; blod og involler fra første scene, en kjekk ung machomann, en heit, blond antropolog, en stamme ville kannibaler (i New York så vel som i jungelen!) en gal professor, zombier, dumme infødte, menneskeofring, skalpering, øyne som blir gravd ut og hjernetransplantasjon. Alt pakket inn i en mer eller mindre totalt gjennomskuelig historie og dårlig dubbing, og dessverre uten det karakteristiske kule soundracket mange av filmene på forunderlig vis klarer å få tak i. Kan forsåvidt nevne at Lucio Fulchis Zombie Flesh Eaters (også kjent som Zombie 2) fortsatt har det kuleste soundtracket jeg har vært borti, om man er på leting ettet litt stemningsfull bakgrunnsmusikk. Så skal det også være sagt, at Zombie Holocaust kom et knapt år etter Flesh Eaters, og med en iøynefallende lik historie det er vanskelig å overse om man har sett begge. Man kan alltids gnåle om plagiat, men her synes jeg faktisk at den eventuelle kopien overgår den stemningsfulle og nok "bedre", men fortsatt ganske kjedelige originalen. Fulci har nok litt mer peiling enn Holocausts regissør Marino Girolami, som bortifra denne ikke har laget noe nevneverdig. Flesh Eaters inneholder forøvrig noen, relativt, legendariske scener, hvor de mest kjente er en overraskende godt laget Zobie vs. Hai (!) undervannsslåsskamp, og en stygg øyespidding gjennom en dør. Er du interessert, bør nok også den stå på planen.

Kort fortalt blir en ekspedisjon, bestående av unge vitenskapsmenn, hovedpersonene spilt av Ian McCulloch (som også spilte i Zombie 2) og baben Alexandra Delli Colli (fra Fulcis The New York Ripper) samt en håpefull journalist, satt sammen for å etterforske bagrunnen til en serie mystiske hendelser på et sykehus. Noen sniker seg inn, og stjeler kroppsdeler fra lik. En ansatt, som stammer fra en øy i sørøst Asia, blir tatt på fersken gomlende på innvoller og våre helter ledes til øya Kitoh hvor de vil undersøke bakgrunnen til hendelsene. Her skjer det selvsagt mystiske ting, og etter kort tid blir det på voldelig vis, tynt i rekkene.

Kvalitetsmessig kan man si så mangt, historien er verken ny eller revolusjonerende, og virker ei heller særlig godt planlagt, men det er jo heller ikke det man ser etter når man setter seg ned med en god, italiensk, kannibalsplatter. Her er det ikke spart på hverken liv eller lemmer, og i motsetning til mange andre i sin sjanger blir den aldri for kjedelig. Girolami holder spenningen greit gjennom hele filmen. Om kanskje litt vel overdramatisk, inneholder den alt slike filmer bør og litt til. Vil du ha et innblikk i sjangeren, uten å pløye deg gjennom timevis med middelmådighet (som for eksempel Mountain of the Cannibal God) vil jeg påstå at Zombie Holocaust er et godt valg. Her får du alt vi fans vil ha, og litt til; god, blodig underholdning. Ikke mer og ikke mindre.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse