Annonse

Filminfo og video

Sharpe - Collection 1

I England har det kommet to flotte bokserier, som dessverre ikke er like kjent i Norge. Den ene er Patrick O'Briens fortellinger om kaptein Jack Aubrey i Aubrey/Maturin serien (filmatisert i 2003 med filmen Master and Commander og Russell Crowe som Aubrey), og den andre er den litt mindre kjente serien til Bernard Cornwell om den britiske offiseren Richard Sharpe.

Sharpe-filmene foregår under Napoleon-krigen. De britiske styrkene er plassert i Spania og kjemper harde kamper mot franskmennene. Det unike med Sharpe er at han begynner som en mann i rankene, men da han redder sjefen for de britiske styrkene Lord Wellington fra å bli drept, får han en overraskende forfremmelse. På den tiden var dette nesten uhørt, da det var kun adlede personer som kunne bli offiserer. Sharpe får i tillegg ansvaret for en liten gruppe kalt "The Chosen Men" eller "De Utvalgte Menn" som er plukket ut på grunn av deres store pågangsmot og treffsikkerhet med riflen.

Collection 1 består av de sju første filmene i serien, her treffer vi de i Sharpe's Rifles, Sharpe's Eagle, Sharpe's Company, Sharpe's Enemy, Sharpe's Honour, Sharpe's Gold og Sharpe's Battle. Jeg kunne gått i detalj inn i hver film, men siden dette er en samleboks så har jeg lyst til å snakke om boksen i sin helhet. For du har mulighet til å skaffe deg filmene individuelt også.

Det som er lettest å legge merke til er at filmene tar seg veldig opp etter som tiden går. De fjorten første er produsert i løpet av fire år, og det er veldig tydelig at skuespillere og regissør (alle filmene er regissert av Tom Clegg) blir mer varme på hverandre. Dette gjelder ikke minst de to hovedaktørene Sean Bean (som Sharpe) og Daragh O'Malley som Patrick Harper. Disse er litt usikre på rollene sine i begynnelsen av filmen og til tider føles de litt mer statiske. Merkelig nok passer dette godt inn i filmen, da Harper slettes ikke liker at en mann fra deres bakgrunn skal være lederen for gruppen. Men etter som de begynner å kjempe sammen så blir også forholdet mellom Sharpe og Harper, og også mellom Bean og O'Malley mye sterkere. Det er disse to som også har ansvaret for å styre filmene, så for å lykkes er man nødt til at disse trives i rollene.

For at slike filmer skal lykkes er man nødt til å ha skurker som gjør at vi heier på heltene, skurkene må med andre ord være kyniske og stygge, slik at vi nesten sitter og ber om at våre helter kommer og vrir om nakken på dem. Noen av filmene klarer dette veldig bra, mens andre sliter litt. Man skulle tro at det var Napoleon som skulle være den verste fienden, men saken er at vi veldig sjelden treffer Napoleon. Men sannheten er at han er bare med i en ti minutters tid i Sharpe's Honour og da gjør han egentlig ganske lite ut av seg (en liten morsomhet: Ron Cook spiller Napoleon både i Sharpe's Honour og i filmen Quills seks år senere).

Den verste skurken i mine øyne er ikke en franskmann, derimot er det sersjant Obadiah Hakeswill spilt av den fantastiske Pete Postletwaithe. Hakeswille er med i de to filmene Sharpe's Company og Sharpe's Enemy, og han er nettopp så kynisk og stygg som du ønsker, og da han i tillegg begynner å kødde med de nærmeste til våre helter, så ønsker man ikke annet enn at han skal svi.

Hvis jeg i tillegg skal snakke om den dårligste skurken er jeg nødt til å dra frem den franske "skurken" Loup (som betyr Ulv). Loup skal egentlig være fryktelig skummel og ekkel, men for meg fremstår han bare som en slags parodi på seg selv. Med glassøye og ulvehatt blir han ikke den skumle skurken de nok ville ha han til å bli. Ikke en gang da han dreper en av de gode trekker det frem noe særlig avskyelighet.

Så for å konkludere opp første bokssett av Sharpe-filmene så er vel egentlig spørsmålet om dette er verdt å kjøpe? Med sju filmer får du servert rundt tolv timer med underholdning, for underholdende syntes jeg det faktisk er. Historiene er gode og fortellerteknikken er helt grei. Skal jeg trekke ned noe så blir det at krigsscenene til tider er litt tamme og dårlig koreografert.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse