Annonse

Filminfo og video

Dirty Harry

Dirty Harry

Karakter

5 
Warner Bros. har nå gitt ut en Dirty Harry Collection hvor alle fem Dirty Harry-filmene har fått en ny-lansering både på DVD og Blueray. Dette er med andre ord en mulighet til å treffe på politibetjenten Harry Callahan, mannen som har ble et ikon hos publikum og en inspirasjon i filmverdenen. Du finner ikke en politi-/detektivfilm produsert etter dette som ikke har vært inspirert fra disse filmene på en eller annen måte.


Det hele begynte med filmen Dirty Harry, produsert i 1971. Clint Eastwood har blitt en stjerne, mye takket være hans tøffe valg om å dra til Europa for å spille inn spaghetti-western-filmen om Mannen uten navn. Eastwood spiller Harry Callahan, en politibetjent som er vant til å gjøre ting på sin måte for å stoppe all urett i San Francisco. Både hatet og elsket av etaten, hatet for sine fremgangsmåter, elsket for resultatet.

Når byen blir utsatt for en snikmorder under kallenavnet Skorpionen, blir Callahan satt på saken. Skorpionen ønsker 100.000 dollar hvis ikke fortsetter han å drepe. Tre personer er allerede tatt av dage, og ordføreren er på nippet til å betale. Dirty Harry begynner jakten på skorpionen, og da er ingen trygge.

Selv om du kanskje ikke har sett Dirty Harry, eller er særlig kjent med denne karakteren, skal jeg vedde på at du har hørt noen av de sitatene fra denne filmen. Alle filmene har hver sin, og i Dirty Harry har du den veldig kjente:
"I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?"

Og det er ikke vanskelig å skjønne hva slags person det er vi har med å gjøre her. Callahan har ingen problemer med å skyte noen, bare så lenge det er de riktige personene som blir skutt, og når han er i nærheten snakker vi eksplosjoner og ødeleggelser.


Karakteren er skapt av manusforfatterne Harry Julian Fink og Rita M. Fink, men det er liten tvil om at det er regissør Don Siegel og Clint Eastwood selv som formet Callahan til å bli denne sterke mannen som blir vist på skjermen. Disse to kjente hverandre veldig godt gjennom filmene Coogan's Bluff, Two Mules for Sister Sara og The Beguiled (i tillegg laget de Escape from Alactraz sammen 8 år senere), og samarbeidet var enestående. Dirty Harry er et resultat av dette.

Historiemessig er ikke Dirty Harry av de sterkeste, men det vil allikevel ikke si at den er dårlig. Den har en tendens til å svinge litt her og der, og det blir brukt veldig mye tid på å vise hvem Harry Callahan er, og hvordan han får de resultatene han får. Et eksempel på dette er en bankran, som egentlig ikke har noe med historien å gjøre, men hvor Dirty Harry ordner opp på egenhånd (og får sagt sitatet gjengitt ovenfor). Men vi tillater dette i en film som dette, fordi det er Dirty Harry vi vil se. Vi heier på Callahan hver gang han tar seg av skurkene, og ingen roper politivold når han bruker litt sterke metoder for å komme frem.

Siden dette er en relansering av filmen (den har kommet ut på DVD tidligere), er det en selvfølge at det skal følge med litt ekstramateriale. Denne første har med to disker hvor du på den ene får se filmen, og på den andre får du to store dokumentarer om Dirty Harry, med litt bak kulissene og en dokumentar om Dirty Harrys påvirkning. Her får vi intervjuer med blant annet Clint Eastwood og Andrew Robinson (som spiller skorpionen), men også med Michael Madsen (skuespiller Kill Bill, Reservoir Dogs), Shane Black (Dødelig Våpen, Long Kiss Goodnight), George Gallo (manusforfatter Bad Boys, Midnight Run) og Hughes-brødrene (regissører av Menace II Society og From Hell). Dokumentarene er i seg selv meget gode, og gir bakgrunnsinformasjon om filmene som du tidligere ikke hadde fått.

Dirty Harry er en film som passer de fleste, det anbefales selvfølgelig at du er glad i litt action, skyting og biljakter, for denne filmen kan by på alt dette.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse