Annonse

Filminfo og video

Magnum Force

Magnum Force

Karakter

4 
Warner Bros. har nå gitt ut en Dirty Harry Collection hvor alle fem Dirty Harry-filmene har fått en ny-lansering både på DVD og Blueray. Dette er med andre ord en mulighet til å treffe på politibetjenten Harry Callahan, mannen som har ble et ikon hos publikum og en inspirasjon i filmverdenen. Du finner ikke en politi-/detektivfilm produsert etter dette som ikke har vært inspirert fra disse filmene på en eller annen måte.


I Magnum Force får ikke Dirty Harry kamp mot de kriminelle, men mot sine egne. Et dusin mord de siste dagene mot kriminelle som har sluppet unna rettsvesenet gjør at Callahan blir interessert i saken. Selv om han egentlig ikke har noe med den å gjøre, klarer han allikevel ikke å holde seg unna. Mordene blir utført av folk innenfor hans egen etat, og spørsmålet blir å finne ut hvem dette kan være.

Dirty Harry ble en enorm suksess for Warner Bros., og de visste at et ikon var skapt. Publikum i alle aldre og posisjoner kunne kjenne seg igjen i denne karakteren, og publikum strømmet på. To år senere kom de med en oppfølger, med Magnum Force.

For min del er dette en svakere film enn den første, selv om den historiemessig er omtrent på det samme nivået. Kanskje kan det være at vi nå er kjent med Harry Callahan, og blir ikke "tatt på sengen" like mye av hans metoder som vi ble i den første. Det var jo tross alt dette som gjorde at vi først ble oppmerksom på han. Det er ikke lett å følge opp en stor suksess med en ny suksess, og Magnum Force er et nytt bevis på dette. Ikke en gang sitatet fra denne filmen gir det samme inntrykket som eneren ("A man's got to know his limitations").


Men misforstå meg rett, Magnum Force er så absolutt ingen dårlig film. Historien er allikevel god, og som med eneren baserer den seg i meste laget på å ta for seg karakteren Dirty Harry mer enn plottet. Også her får vi en sidehistorie hvor Harry tar av seg en gisselsituasjon på et fly. Men manusforfatterne John Milius (som senere skrev Apokalypse Nå! med Francis Ford Coppola) og Michael Cimino (som snere senere skulle slå til med Hjortejegeren) gjør det de kan for å vise at det er Callahan som er mannen man skal følge med på, og at det som skjer rundt ham er en bihistorie. Dirty Harry-filmene skal bestå av to hovedskuespillere, nemlig Harry Callahan og hans Magnum .44.

Som med Dirty Harry har Magnum Force med dokumentarer, men ikke i samme lengde. Dette gjør selvfølgelig at hvis du først har tenkt å kjøpe den første filmen, så er du nesten nødt til å kjøpe de fire andre også, for sammen utgjør de fem gode filmer.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse