Annonse

Filminfo og video

The Wire - Sesong 4

The Wire - Sesong 4

Karakter

5 
The Wire har for meg gjennom tre sesonger blitt vanedannende. HBO har til nå ikke skuffet meg en eneste gang med de seriene jeg har sett fra de, og The Wire kan ikke sies å være noe unntak. I denne serien har vi til nå fulgt en spesialenhet i jakten på Baltimores narkolangere ved bruk av avlytting og infiltrering. Mot slutten av sesong 3 faller Barksdale-imperiet til grunne og det dukker opp nye ansikter, klare til å ta over et krevende marked uten leverandører.


Sesong fire bringer tilbake mange kjente ansikter fra de forrige sesongene, men krydrer også det hele med en rekke nye og interresante karakterer. Marlo Stanfield som mange kansje husker fra sesong tre er i ferd med å jobbe seg inn på Baltimores undergrunn, og fremstår som en kald og kynisk person som ikke er redd for å rydde folk av banen hvis det skulle være behov for det. Det skal heller ikke mye mistanke til før han sender sine to "bødler" ut for å ta seg av saken.

Valgets kvaler

Når jeg skriver at denne sesongen handler om å ta et valg, er det fordi det denne gangen er ganske mange paralelle historier i serien som krysser hverandre hele tiden. En av de historiene som vies mest plass i denne sesongen er valget av en ny borgermester for Baltimore. Her er Thomas Carcetti den nye mannen på banen, og må kjempe seg gjennom et korrupt politisk system for å klare å tiltrekke seg de stemmene han trenger. Samtidig blir han kraftig motarbeidet av Clarence V. Royce, som er den sittende borgermesteren og gjerne vil bli gjenvalgt.


Paralelt med dette valget blir vi tatt inn i skolehverdagen til barna i Baltimore. Roland 'Prez' Pryzbylewski, som tidligere var en del av etterforskningen av Barksdale-gjengen, har nå sluttet i politiet for å jobbe som lærer. Her møtes han av et skolesystem som i likhet med byens styre kun er opptatt av å kunne vise til gode resultater ved slutten av året, uten å ta hensyn til hvordan barna kommer ut av det hele. Dette tvinger Prez til å ta et valg, skal han føye seg etter skolens skjeve syn på tilværelsen, eller skal han ta saken i egne hender å forsøke å kjøre sitt eget løp?


Flere av elevene ved skolen sliter både skolemessig og utenfor skolen. På vei hjem fra skolen og på fritiden presser hele tiden det tunge narko-miljøet på ungdommene. Det miljøet har ingen aldersgrense, her er det penger og dop som styrer hva som blir gjort. De unge må daglig ta mer eller mindre frivillige valg om de vil involvere seg med det som skjer på gaten, eller om de skal gjøre det de kan for å holde seg vekk fra det. Enkelte får ikke velge selv. Enten trekkes de inn i dette systemet på grunn av sin families bånd til miljøet, eller så gjør de ting som resulterer i at de skylder penger og tjenester. Det hele er i grunnen en vanskelig og til tider håpløs sitasjon for dem å forholde seg til.


Selv på narkobossenes side må det taes gjennomtenkte valg. Hvem skal man stole på og hvem skal man samarbeide med? Vanskelige valg i et miljø hvor man i utgangspunktet har med mennesker å gjøre som ikke er redd for å gå over lik for å få det som de vil.

Anbefales
Det er som nevnt også flere slike historier som kjøres parallelt i denne sesongen, og jeg tror ikke jeg skal gå mer i detalj enn dette. Det jo selvfølgelig verdt å nevne at Bubbles og Omar fortsatt er med, men mer får du ikke av meg. Det jeg tror er at om du har fulgt The Wire gjennom de tre første sesongene, så kommer du helt klart til å ville fortsette å følge de både gjennom sesong fire og videre til sesong fem som kommer på DVD i løpet av høsten. Som jeg også nevner er denne sesongen litt anderledes enn de foregående, men absolutt ikke dårligere.

Vi (jeg og min samboer Yvonne) så sesong 4 på tre dager, og det tror jeg du også kommer til å gjøre når du først har fått plantet den i DVD-spilleren. Dette liker vi!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse