Annonse

Filminfo og video

Wall-E

Wall-E

Karakter

6 

Hva er hemmeligheten? Hvordan er det mulig for et studio å levere suksess etter suksess etter suksess. Fra deres første forsøk med Toy Story, til det siste vidunderet på stammen, nemlig Wall-E.

For de som ikke kjenner historien så er Wall-E en liten robot, skapt for å ta seg av den økende mengde søppel. Han var egentlig en av mange, men etter hvert som tiden gikk falt de fra og han ble den eneste igjen. Mennesket forlot planeten for 700 år siden, og bor nå på et romskip langt ute i verdensrommet. Alene fortsetter Wall-E (som forøvrig står for Waste Allocation Load Lifter-Earth class eller Wankelmotor-Avfalls-Last-Løfter-Ekspert på norsk) å gjøre den jobben han ble skapt for å gjøre, helt til han en dag treffer på den "vakre" roboten Eva. Hun kommer til jorden for å fullføre et hemmelig direktiv, og da jobben er fullført blir hun hentet tilbake til romskipet.

Wall-E er blitt forelsket og fast bestemt på å hente tilbake Eva. Han henger seg fast på romskipet og blir med dette til Axiom, det store romskipet som mennesket har grodd seg fast i (nesten bokstavelig talt). Her gjør Wall-E alt for å få Eva tilbake.

Historien og humoren i Wall-E er som alle andre Pixar-filmer som finnes. Den er lettfattelig, morsom og passer ypperlig både til voksne og barn. Det er ting her som barna forstår veldig godt og ler veldig godt av, og det er ting vi voksne ser som barna ikke skjønner, men som er veldig morsomt for oss. Regissør og manusforfatter Andrew Stanton er mannen som stod bak Pixars hittentil største suksess (Oppdrag Nemo) og med Wall-E har han virkelig gjort det igjen. Historien er flott og humoren er absolutt tilstede under hele filmen.

Det Pixar virkelig er dyktige på er animasjon og lyddesign, ikke overraskende har de blitt nominert til Oscar for både beste animasjonsfilm og for lyddesignet sitt på mange av filmene de har produsert, og jeg blir overrasket hvis Wall-E ikke stikker av med begge disse i neste års Oscar. Med seg på laget har de fått den Oscar-vinnende lyddesigneren Ben Burtt som har jobbet med filmer som Star Wars, Indiana Jones (vant for The Last Crusade) og E.T. (vant for denne også). Og for en jobb han har gjort, det lydmessige i filmen er rett og slett noe av det bedre jeg har sett på lenge. Og enda mer imponerende er det jo å tenke på at i en animasjonsfilm er det ingenting å jobbe ut i fra, alt er helt stille, så Burtt har gjort en utrolig jobb her. Min spådom: Burtt vinner sin tredje Oscar.

Med Wall-E har Pixar også gjort noe de aldri har gjort før, nemlig å bruke ekte skuespillere i en rolle. Fred Willard har fått æren av å spille Shelby Forthright, sjefen for selskapet BnL som står bak skipet Axiom. Han er ikke med i selve handlingen, men på videologger som blir spilt av under filmens gang, og er på en måte en fortellende informasjon til oss i publikum. Vi får gjennom han vite hvorfor menneskene forlot planeten vår, samt hvorfor Eva er på jakt på jorden.

For å summere opp så er Wall-E en helt utrolig god film, har du barn over fire-fem år er dette en film jeg egentlig ikke bare anbefaler å se, men nesten krever at du skal dra på.

 

Ekstrafilm:

Da filmen endelig begynte (den var ca. tjue minutter forsinket på grunn av folk som ikke hadde lært å komme til riktig tid) ble jeg litt overrasket over at det ikke var Wall-E. I stedet blir vi servert kortfilmen Presto om magikeren med samme navn og kaninen hans. Det tok ikke lange tiden før latteren runget gjennom kinosalen, og spesielt blant de minste (Pixar har skjønt at slapstick-humor er populært blant de minste, og her fikk vi servert store doser av dette). Igjen en nydelig gjennomført animasjonsfilm på samme nivå som mine favoritter: Geri's Game og Birds.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse