Annonse
Queer as Folk - Sesong 1

Karakter

4 
Vi følger de to homofile vennene Vince og Stuart gjennom Manchesters gayklubber i en orgie av sex, dop og festing. Stuart er et seksuelt monster som sjekker menn like lett som ei lita jente plukker blomster på en eng. Vince er den snerpete av dem og langt mer tilbakeholden. Han holder legningen sin skjult på jobb, men har et åpent forhold til sin legning for sin mor og familie. Stuart derimot lever ut sin legning til det fulle, men holder den skjult for sine foreldre. Serien har ikke lagt noe filter over hverken sexscener eller lidenskapen mennene i mellom og viser et innblikk i livene til homsemiljøet i Manchester.

Det første som slår deg når du ser denne serien er at du MÅ være gay for å spille rollene. Men faktum er at flere av hovedpersonene lever et veldig så hetrofilt liv i virkeligheten. Det er helt klart at disse mennene ikke har sperrer eller komplekser i sinnene sine og klarer pent å overbevise deg om at de på alle måter er homofile. Selv om det er lett å la seg imponere av dette, så sier det langt mer om menns forhold til seksualitet enn noe annet. I en hvilken som helst film synes vi det er flott med to jenter som kysser, men synes samtidig det er frastøtende med menn som gjør det samme. For hvor mange så vel ikke på The L Word for å få med seg scene i serien? Hvor mange synes vel ikke at filmer som Wild Things med heftige jentescener er helt kult men samtidig synes menn som kysser er kvalmende? Det er på alle måter dobbeltmoral så det holder og en illusjon skapt på falske premisser.

Queer as Folk har fått godord og skryt kastet over seg fra alle kanter i det homofile miljøet og ikke uten grunn. Den gjør sitt beste for å bryte med fordommene i folk og er ikke stappet med ukomiske stereotyper. Dette er fordi den ikke er lagd for et hetrofilt miljø som skal sitte og le av disse homsene, men for å vise menn fra en mer riktig vinkel uten å være fordummende. Serien er et relasjonsdrama, men kan også fremstå som veldig så mykpornografisk til tider. Den er ikke mer avkledd enn mye annet der ute i TV og filmverden, men det er det at det er uvandt å se slike scener med menn. Vi er ikke vant til slik, sett fra en hetrofil manns ståsted, men det er langt i fra dumt det du ser på. Vi er nødt til å anerkjenne forskjellene hos våre medmennesker og akseptere at de er annerledes enn oss selv. Hvorfor skal ikke homofile ha like mye rett til å utfolde seg som oss? Skulle det være neon grunn til å låse de inn i skapet for alltid og late som de ikke finnes? Nei, de er der ute og de er like naturlige som den hetrofile befolkningen.

Det er ulikhetene som gjør oss fargerike som en helhet og Queer as Folk er definitivt en fargerik serie som neppe vil ha et hetrofilt publikum. Men nå er den da heller ikke lagd først og fremst for dem heller da. Man skal ikke gjemme faktumet under en stein at mange hadde hatt godt av å se den for å bryte ned sine egne fordommer og bygge aksept. Samtidig kan man heller ikke unngå å tenke at Stuart, det seksuelle monsteret i serien, er en vandrende AIDS ulykke som bare venter på å krasje. Han er så eksplosiv at det ikke er rart mennesker med slik seksualdrift, uavhengig av legning, sprer sykdommer som ild i tørt gress. Det å være seksuelt frigjort er på alle måter en positiv ting, men man må ikke glemme at det også er farer ved å kaste seg ut i et uhemmet one night stand liv.

Det er ingen grunn til å unngå denne serien, men den er helt klart rettet mot et publikum som har samme legning som tittelen tilsier. Vær dristig, utfordre deg selv og se denne om du er hetro. Hvis du ikke er hetro vil den sikkert være veldig så riktig for deg. Hyllet, elsket og hatet. Serien som ikke sparte på noe. Queer as Folk.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse