Annonse

Filminfo og video

Sudden Impact

Sudden Impact

Karakter

4 
Dirty Harry fortsetter der han slapp i tidligere filmer, med sin rett-på-sak-fremgangsmåte blir han lite likt av de fleste rundt seg. De klarer ikke å gi ham sparken fordi han er en altfor god politimann, men de takler allikevel ikke å ha ham på laget siden folk har en tendens til å dø rundt ham. I stedet blir Callahan sendt til San Paulo for å etterforske en rekke drap. Og Callahan har en egen måte å havne opp i problemer på.


Sudden Impacts er den fjerde filmen i rekken (av fem) om Dirty Harry. Etter en dalende suksesskurve tok Eastwood selv over roret og leverer en mørkere og dystere versjon av Harry Callahan. Han får mer problemer med etaten, som ikke liker måten sakene blir løst på, som oftest med to eller flere drepte rundt ham. I tillegg får vi med oss Callahans alter ego, mesterlig spilt av Sandra Locke.

Historien bak Sudden Impact er bedre enn de mange av de foregående filmene, for endelig er det en genuin handling involvert også, og for første gang er det handlingen som står i sentrum, ikke Dirty Harry. Dette er et friskt pust i serien, og et nødvendig steg for at man skal kunne sette seg ned for å se filmen. Alle vet hvem Dirty Harry er nå, alle vet hva han er kapabel til, ting kommer ikke som et sjokk på oss hvis vi ser han skyte ned tre-fire skurker, og samtidig ødelegge de fleste omgivelser rundt. Det er bare slik Harry Callahan er.


Jeg har tidligere skrevet om de kjente sitatene til Harry, som Clint Eastwood har gjort udødelige. Dessverre har film to og tre hatt et sitat som ikke er like fengende som i den første. I Sudden Impact gjør Eastwood noe med dette, og et av verdens mest kjente filmsitat kommer. "Make my day" er opprinnelig ikke et Dirty Harry utsagn, men det er ikke vanskelig å skjønne at det er han som gjorde dette kjent. Måten Eastwood legger det fram på får det også til å gå litt kaldt nedover ryggen på en.

Sudden Impact er en god film, men jeg syntes allikevel ikke den når den samme høyden som Dirty Harry (den første filmen i serien). Kanskje kan det ha noe med at da var alt nytt og man ble overrasket over det som skjedde. Man satt og heiet på hver gang Callahan skjøt en av de onde. Nå derimot har det nesten blitt som en vane, og selv med en god historie og god regihånd fra Clint Eastwood selv klarer ikke filmen å nå de samme høydene.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse