Annonse

Filminfo og video

Sharpe - Collection 2

Sharpe Collection 2

Karakter

4 
I England har det kommet to flotte bokserier, som dessverre ikke er like kjent i Norge. Den ene er Patrick O'Briens fortellinger om kaptein Jack Aubrey i Aubrey/Maturin serien (filmatisert i 2003 med filmen Master and Commander og Russell Crowe som Aubrey), og den andre er den litt mindre kjente serien til Bernard Cornwell om den britiske offiseren Richard Sharpe.

Sharpe-filmene foregår under Napoleon-krigen. De britiske styrkene er plassert i Spania og kjemper harde kamper mot franskmennene. Det unike med Sharpe er at han begynner som en mann i rankene, men da han redder sjefen for de britiske styrkene Lord Wellington fra å bli drept, får han en overraskende forfremmelse. På den tiden var dette nesten uhørt, da det var kun adlede personer som kunne bli offiserer. Sharpe får i tillegg ansvaret for en liten gruppe kalt "The Chosen Men" eller "De Utvalgte Menn" som er plukket ut på grunn av deres store pågangsmot og treffsikkerhet med riflen.

Collection 2 består av de sju neste filmene i serien, her treffer vi de i Sharpe's Sword, Sharpe's Regiment, Sharpe's Siege, Sharpe's Mission, Sharpe's Revenge, Sharpe's Justice og Sharpe's Waterloo. Jeg kunne gått i detalj inn i hver film, men siden dette er en samleboks så har jeg lyst til å snakke om boksen i sin helhet. For du har mulighet til å skaffe deg filmene individuelt også.

Lite overraskende at filmene i den andre Sharpe-boksen fortsetter der den første stoppet. Krigen nærmer seg slutten, og den britiske hæren er på vei inn i Frankrike. Noen harde kamper gjenstår da det franske militæret nå er på hjemmebane, og bedre kan forsvare seg. Men når det er Sharpe og hans "Chosen Men" som står på den andre siden av muren blir det verre.

Nest siste film (Sharpe's Justice) er Sharpe og Harper tilbake i England, da Napoleon har gått i eksil og krigen er over. Men Sharpe og soldatene kommer hjem til et dårlig hjem, og livet er ikke så lett allikevel. De siste filmene begynner den sanne fienden til Sharpe å vise seg mer og mer, nemlig livet selv. For Sharpe, som er en offiser, er det ingen problemer, men for resten av krigerne kommer de tilbake til et land som blir møtt av industrialismen, jobbene blir færre, og lønna dårlig.

Filmene er som tidligere, man merker at samspillet mellom skuespillerne blir bedre og bedre, etter hvert som de involvert kjenner hverandre bedre. Og igjen er det Sean Bean og Daragh O'Malley som drar det lengste strået. Samspillet dem i mellom er veldig bra, og de fullfører hverandre veldig bra. Regissør Tom Clegg har også god kontroll på settet, og styrer alle filmene med en jernhånd.

Det jeg ikke liker med disse filmene, og det gjelder alle fjorten, og det er at krigsscenene dessverre er veldig lite troverdige. Bombene eksploderer såvidt og flere faller om, og de dødelige sverdsslagene treffer omtrent ikke en gang. En skulle tro at man etter ti filmer klarer å få litt mer troverdige scener, men dette har de dessverre ikke klart.

Nå har også produsentene bestemt seg for å produsere flere Sharpe-filmer, og i 2006 kom Sharpe's Challenge, og i 2008 Sharpe's Peril. Så la oss bare håpe de har fått til litt bedre krigsscener nå ti år etter.

Men anbefaler jeg denne boksen? Ja, så absolut. Kjøper du den første, er det nesten et must å kjøpe den andre. Du vil ikke bli skuffet!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse