Annonse

Filminfo og video

Band of Brothers

Band of Brothers

Karakter

6 
I 2001 produserte den amerikanske TV-kanalen HBO mini-serien "Band of Brothers" basert på boken av Stephen Ambrose. Med Tom Hanks og Steven Spielberg i produsentrollene skulle dette vise seg å bli en enorm suksess ikke bare i USA, men også over resten av verden. Miniserien ble gitt ut på DVD i 2003, og nå kommer den altså på Blu-Ray. Spørsmålet en da må stille seg, er serien verdt å kjøpe på Blu-Ray? Eller holder det å ha den på DVD. For å eie denne serien er noe man bare må gjøre.

For de som ikke har fått med seg hva Band of Brothers er kan jeg kort forklare at dette er en miniserie på ti deler om Easy Company, en av fallskjermgruppene fra andre verdenskrig. Vi følger dem gjennom alle deres tøffe kamper mot noen ganger en overlegen styrke. Men takket være godt samhold og sterke offiserer klarer de å komme gjennom brasene, selvsagt ikke uten store tap på veien.

Rollene ble besatt av skuespillere som på den tiden var mer eller mindre ukjente for hvermannsen, med noen få hederlige unntak. Dette ser jeg på som positivt og gir minst to fordeler. For det første gjør dette alle rollene like viktige, og alle får like stor oppmerksomhet under innspillingen. For det andre får man mulighet til å velge skuespillere som ligner på personene de skal portrettere, og etter å ha sammenlignet bilder ser man at de har lykkes med dette. Skuespillerne gjør en fantastisk jobb og skal ha mye av æren for suksessen.

Den mest kjente skuespilleren som er med i serien er David Schwimmer, også kjent som Ross fra Friends. Jeg har lest mange klager på Davids portrettering av den grufulle Capt. Herbert Sobel. Jeg skal innrømme at da han entrer scenen i første episode så jeg veldig mye Ross i ham, og måtte trekke på smilebåndet. Men når man ser på fremføringen hans, kan man ikke gjøre annet enn å ta av hatten, for David Schwimmer gjør en av sine beste roller som Sobel.

Seriens sterkeste side er uten tvil historien, og med tanke på at den er sann gjør den bare enda bedre. Man får også intervju med guttene fra det ekte Easy Company i begynnelsen av hver episode, hvor de forteller sine erindringer fra krigen. Dette er med på å skape helhetsinntrykket av hele serien.

Band of Brothers er regissert av åtte forskjellige regissører, kun David Frankel og Mikael Salomon har regissert to hver. Tom Hanks regisserte også en episode.

Bilde
Serien blir levert i 1080p med bildeforhold 1.78:1. Kvaliteten er helt utrolig skarp og man lever seg inn i scenen. Eneste man kan slå litt ned på er at de har hatt en tendens til å tone ned fargene i scenene litt for mye til tider. For det meste går det greitt, men i noen scener blir det bare litt for grått og trist.

Lyd
Band of Brothers kommer med DTS HD Master 5.1, og lyden er helt fenomenal. Jeg var så heldig at jeg fikk sett på serien på stort lerret, med et ordentlig surround-anlegg, og for eksempel da jeg så angrepet mot Carentan var det som om å være midt i smørøyet. Kuler flyr rundt hodet på deg, det buldrer i gulvet av eksplosjoner og man sitter nesten anspent i stolen redd for å bli truffet. Til tider kan det være litt vanskelig å få med seg dialogen, men dette trekker ikke ned i det hele tatt, til det er man bare altfor oppspilt.

Ekstramateriale
Det er ikke mye nytt ekstramateriale med tanke på DVD-utgivelsen, de fleste dokumentarene fra denne er med også her. Men produsentene har valgt å sende med to forskjellige tidslinjer som går samtidig som man spiller av filmen. Den ene viser tiden som går, datoer og noen gang klokkeslett, samt litt viktig informasjon om filmene, som hvem de forskjellige involverte er, nyhetsfilmer fra krigen og annet. På den andre dukker det opp småsnutter med de "ekte folkene" fra Easy Company, fra intervjuene de gjennomførte før innspillingen av filmen. Her får vi veldig interessant bakgrunnsinformasjon som man ikke får noen andre steder.

Konklusjon
Jeg har sett Band of Brothers nå fem eller seks ganger, jeg var så heldig at jeg bodde i USA når den først hadde premiere og fikk den med meg på TV da. Når den kom på NRK fikk jeg selvfølgelig med meg alle episodene, og kjøpte DVD'en med en gang den kom. Nå har jeg vært så heldig at jeg igjen har fått et gjensyn med serien, gjennom Blu-Ray versjonen.

Men spørsmålet en skal stille seg er jo selvfølgelig. Er det verdt å bruke en hundrelapp eller to ekstra for å få Blu-Ray-versjonen i stedet for DVD'en? For å være helt ærlig, så kan man dele dette svaret opp i to. Har du HD-TV med mulighet for god lyd skal du ikke tenke et sekund en gang før du går til anskaffelse av Blu-Ray. Har du kun HD-TV uten eget surround-anlegg, gå for Blu-Ray da også, for denne versjonen er helt utrolig rå.

Band of Brothers er rett og slett noe av det råeste du kan ha i samlingen din, og har du den ikke fra før, skaff deg den nå!!

And Crispin Crispian shall ne'er go by,
From this day to the ending of the world,
But we in it shall be remembered;
We few, we happy few, we band of brothers;
For he to-day that sheds his blood with me
Shall be my brother; be he ne'er so vile,
This day shall gentle his condition:
And gentlemen in England now a-bed
Shall think themselves accursed they were not here,
And hold their manhoods cheap whiles any speaks
That fought with us upon Saint Crispin's day.

- William Shakespeare's Henry V; Akt IV, Scene 3
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse