Annonse

Filminfo og video

How the West Was Won

How The West Was Won

Karakter

5 
I søket etter et nytt og bedre liv setter familien Prescott kursen vestover. Ryktene om en vill og fri vest, et sted hvor landet var uplyndret, et sted hvor rikdom kunne skapes og lykke kunne oppnås, men for familien Prescott blir vesten alt annet enn en enkel vei til rikdommen.

Vi får følge de igjennom fire generasjoner, igjennom kjærlighet, krig og håp, fra den gangen vesten enda var vill og frem til vesten endelig var vunnet og sivilisasjonen slik vi kjenner den begynte så vidt å ta form.

Noen ganger aner jeg virkelig ikke hvordan jeg skal angripe en film. Det er for så vidt greit når en film varer rundt halvannen time og bruker seg alle de kommersielle triksene i boken. Men How The West Was Won (HTWWW) stammer fra en tid hvor regissørene hadde en integritet, skuespillerne hadde noe på hjertet og manusforfatterene hadde en historie på hjertet.

Med HTWWW skapte manusforfatter James R. Webb og de tre regissørene John Ford, Henry Hathaway og George Marshall en film som selv i dag - over 45 år etter premieren - står frem som en klassiker. Historien tar sted over fire generasjoner og ved hjelp av et øye for detaljer lar de tre regissørene oss aldr glemme at utviklingen går fremmover. Kostymer forandrer seg i takt med tiden, det samme gjør musikken og vi får se et samfunn ta form. Den ville vesten går sakte men sikkert over til å bli noe som ligner på dagens Amerika. Et sivilisert samfunn med mer blod på hendene enn hva sundt er. Historien drives fremmover av et håp om lykke, en jakt på kjærligheten og en reise for å finne seg selv. Med et skuespillerensemble bestående av bl.a. - pust dypt nå (!) - Carrol Baker, Lee J. Cobb, Henry Fonda, Karl Malden, Gregory Peck, George Peppard, Debbie Reynolds, James Stewart, Eli Wallach og John Wayne fremføres historien med den ypperste eleganse. Sammen skaper den magisk kjemi som holder seg fra ende til annen. Vi snakker innlevelse og entusiasme, vi snakker om et brennende engasjement for produksjonen og vi snakker om en felles forståelse for at man samarbeider for å levere en best mulig film og ikke et enmannsshow.

Men er det bare skuespillerne og den omfattende historien som gjør denne filmen så god? Nei så langt derifra. Historien er nærmest perfekt bygget opp hva tempo angår. Her justeres tempoet etter historien og det skapes en nesten perfekt flyt. Det eneste problemet historiemessig er at filmen tar for seg en veldig lang tidsepoke innenfor amerikansk historie på litt for kort spilletid. Til tross for at den varer i 164min kunne jeg gjerne ha tenkt meg en time til med mer utfyllende scener. For når en så omfattende historie skal fortelles på under tre timer har det lett for å bli noen merkelig hopp i selve historien, det var en og annen gang at jeg tok meg i å bli litt forvirret før det gikk opp for meg hvilket år vi befant oss i. Filmen krever med andre ord full konsentrasjon fra første sekund.

Bilde
Det hersker ingen tvil om at Warner Brothers satser tungt på BluRay formatet. Filmen er over 40 år gammel og fremstår i denne utgaven som en langt nyere produksjon takket være den fantastiske oppussingen av bildet. Joda, det er noe støy, det finnes noen artefakter som oversaturering og små glipp, men dette er ytterst lite sjenerende og totalt sett er det ikke mye som tyder på at filmen er så gammel som den er. BluRay utgaven byr på mye dynamikk i fargene og det hele fremstår som meget troverdig. Vær dog obs på at denne filmen blir servert oss i 16x9 format med størrelsesforholdet 2:89:1. Originalt ble denne filmen spilt inn ved hjelp av den tidens nymoderne cinerama teknikk som krevde et buet lerret med ca 146grade bøyning og tre projektorer for å vise bildet. Dette resulterte i klare skillelinjer og selv etter å ha blitt pusset grundig opp er det umulig å legge merke til de. Resultatet er at man i visse scener får en slags uheldig krumming av bildet, for de av oss som fikler litt med fotografering vil begrepet "fish eye" være en god beskrivelse. På en annen side er det jo uten tvil litt av sjarmen med filmen og den arven den bringer med seg. For de som så filmen på kino i sine dager vil det kanskje føles som en skuffelse å se at filmen er spesialtilpasset dagens hjemmekinoanlegg(?), men frykt ei, Warner Brothers har på disc 2 av denne utgivelsen lagt ved en versjon kalt SmileBox som gjenskaper den originale cinerama opplevelsen.


Lyd
Nei så dæven! Ikke bare at har bildet gjennomgått en foredlingsprosess av de sjeldne, men lyden har jaggu meg blitt mikset om litt og vi får den faktisk servert som et Dolby TruHD spor! De har gjort en god jobb de som har mikset dette lydsporet; kanalseparasjonen er meget god og det er god dybde i lydbildet. Dessverre kan ikke selv dagens moderne teknikk gjøre gull av gråstein og det gjelder også dette lydsporet. Man hører lett at lyden er spilt inn i 1962, men på en annen side vil det være unødvendig å kritisere utgaven for dette. Dette er uansett en enorm forbedring fra den gamle dvd utgaven!

Ekstramaterial
Det er et gammelt uttrykk som sier at om man først skal gjøre noe, så bør man gjøre det til gangs på første forsøk. Dette sitatet passer som hånd i hanske for denne utgivelsen. Vi snakker riktignok ikke om en gedigen mengde ekstramaterial for her går kvalitet foran kvantitet.

Som seg og hør bør på et gammelt mesterverk får vi servert et langt og godt kommentatorspor filmskaperen David Strohmaier, regissøren John Sittig, filmhistorikeren Rudy Behlmer, musikkhistorikeren Jon Burlingame og stuntmannen Loren James.

Etter å ha hørt på disse herrene diskutere løst og fast rundt denne unike filmopplevelsen tar denne utgivelsen deg videre inn i filmhistorien ved hjelp av dokumentaren "Cinerama Adventure" hvor vi får ett inngående og nostalgisk innblikk i denne tre kameraer, tre projektorer teknikken bak denne filmen. Det hører med til sjeldenhetene at jeg ser igjennom en hel dokumentar, men denne er faktisk så interessant at den burde ha vært pensum for en hver filmelsker.

Rosinen i pølsa finner vi imidlertid på disc2. Som jeg nevnte litt ovenfor i denne omtalen får vi med en annen teknisk utgave av filmen. På disc 2 er filmen restaurert etter alle kunstens regler for å servere filmen slik den ble servert på kino. Bildet er av den buede sorten og vil fremstå som perfekt for de av oss som har tilgang til et kurvet 2:35:1 lerret hjemme. Jeg påpekte også under bilde seksjonen at man til tider kunne se skillene mellom de kamerabildene som ble sydd sammen til det ferdige resultatet. På denne spesialversjonen er disse skillene omtrent ikke-tilstedeværende.
Lydmessig er imidlertid de to utgavene identiske.

Konklusjonen
Ikke bare er dette en helt fantastisk atmosfærisk film som tar med seg publikummet til en tidsepoke hvor filmer ble laget uten å støtte seg på effektene. Her snakker vi dype dialoger, dedikerte skuespillere, et fantastisk score og en så omfattende historie at den krever full konsentrasjon fra første til siste sekund.

På toppen av det hele blir denne filmperlen servert oss i BluRay formatets prakt; lyd og bilde er overraskende godt, og vi får også timevis med historisk og interessant ekstramaterial.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse