Annonse

Filminfo og video

Cool Hand Luke

Cool Hand Luke

Karakter

5 
Cool Hand Luke er fengselsnavnet til Luke, en mann som alltid har levd på den gale siden av loven. Da han blir tatt til fange kommer han til fengselet treffer han på mange unike innsatte, som Dragline, Koko og Babalugats. Luke blir etter hvert populær hos de innsatte for sin kalde væremåte (derav navnet Cool Hand Luke), men forhatt av vaktene for måten han får dem til å se dumme ut. Luke klarer å rømme ikke en eller to, men tre ganger i løpet av tiden han er der.

Dette er en film som er veldig karakterbasert, og jeg er imponert over de skuespillerne Stuart Rosenberg har samlet sammen til denne filmen. Alle er spesielle på sin egen måte, uten at det tar overhånd. I spissen møter vi Paul Newman som Luke, George Kennedy som Dragline og Strother Martin som sjefen for fengselet.

Og det er disse tre som gjør de beste rollene totalt sett. Kennedy fikk Oscar for sin rolle som Dragline, noe jeg kan si var fullt fortjent, han klarte å portrettere Dragline både som tøff, men samtidig sårbar. I samarbeid med Paul Newman ble de et perfekt par.

Cool Hand Luke er basert på en bok av Donn Pearce, og manuset har Pearce skrevet selv i samarbeid med Frank Piercon. Sammen har de gitt en god film, med mange gode replikker. Blant annet har vi fått en av de mer kjente replikkene i filmhistorien: "What we got here is failure to communicate".

Regissør Stuart Rosenberg har klart å utnytte manuset maksimalt, og filmen er godt satt sammen. Fra scenene i fengselet, til straffarbeidet langs veien og den litt famøse bilvaskescenen til Joy Harmon (en av bare to kvinnelige roller i filmen).

Bilde
Filmen har nå blitt lansert med Blu-Ray med bilde i 1080p HD-kvalitet og bildeformat 2.4:1. Til å være filmatisert i 1967 er bildekvaliteten overraskende bra, med sterke og klare farger. De svarte og grå tonene er uten støy. Det er gjort en god jobb med bildet for denne lanseringen.

Lyd
Dessverre har ikke lyden fått samme behandling, og blir kun levert i Dolby Digital 1.0, noe som mer eller mindre betyr det samme som mono. En kan jo heller ikke forvente at en 40 år gammel film kan møte dagens standard, så dette trekker ikke ned særlig på helheten.

Ekstramateriale
Platen er ikke overfylt med ekstramateriale, men inneholder kun et kommentatorspor av Eric Lax, forfatteren bak biografien Paul Newman: A Biography og Newman: Paul Newman - A Celebration. I tillegg den nyinnspilt dokumentaren "A Natural-Born World Shaker: Making Cool Hand Luke". Her får vi et nytt møte med regissør Stuart Rosenberg, forfatter Donn Pearce, samt noen av de involverte skuespillerne som George Kennedy, Lou Antonio og Clifton James.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse