Annonse

Filminfo og video

Torchwood - Sesong 1

Den lille engelske byen Cardiff later til å være den perfekte krysningen mellom bygd og by; nesten alle kjenner alle, innbyggerne henger på kafeer og nyter livet og alt burde være bare fryd og gammen. Problemet er bare at Cardiff ligger geografisk forholdsvis uheldig til med tanke på tids-riften som går tvers igjennom denne lille småbyen.
For medlemmene i den überhemmelige spesialgruppen Torchwood blir det kamp for livet og menneskets eksistens når både det ene og det andre fra verdensrommet kommer igjennom denne tidsriften.

Jeg hadde faktisk aldri hørt om denne serien til tross for at det er laget tre sesonger og det er ingen overdrivelse å si at jeg var lettere skeptisk når den første episoden startet opp. For det hersker ingen tvil om at dette er en budsjettmessig engelsk b-produksjon med sterke ønsker om å bli noe mer, og det blir den.

Historien i denne serien tar ikke overraskende for seg en situasjon hvor vår eksistens er truet og like lite overraskende er det bare en liten gruppe personer som kan redde dagen, akkurat det har vi fått servert noen få ganger tidligere. Det vi derimot har vært i manko på er en serie som tar for seg alt annet enn bare den potensielle verdensundergangen. Det er nettopp dette crewet bak Torchwood har prøvd å gjøre noe med. Serien legger stor vekt på at rollefigurene skal fremstå som mennesker og ikke superhelter. De har et sexliv, de gjør personlige feil og de driter seg ut så det synger etter, gjerne med dødsalvorlige konsekvenser. De første episodene tar seg god tid med å la oss lære rollefigurene å kjenne, men når det først er unnagjort skal det vanskelig la seg gjøre å ikke bli en del av reisen teamet i torchwood legger ut på.
Ved hjelp av en plausibel dialog, gode nok effekter, uhyggelige kameravinkler og virkningsfull musikk er denne serien til tider like uhyrlig spennende som den er morsom og dramatisk.
Mange kunne nok ha ønsket seg en enda proffere produksjon med enda flottere spesialeffekter og mer kjente skuespillere, men jeg tror også dette ville ha ødelagt mye for det geniale atmosfæren og troverdigheten denne serien faktisk byr på.

I hovedrollene møter John Borrowman, Eve Myles, Gareth David-Lloyd, Brun Goodman og Naoki Mori, et knippe for oss ukjente skuespillere. Men de gjør jobben, så absolutt. Spesielt John Borrowman i hovedrollen og Eve Myles som den ferske Gwen Cooper imponerer igjennom hele serien. En kjent floksel er å si at det virker som om skuespillerne har hatt det moro på jobb, dessverre finner jeg ingen annen beskrivelse som passer bedre, for måten spesielt Borrowman gløder på igjennom hver eneste episode hører med til sjeldenhetene.

Det å omtale denne serien uten å avsløre for mye er ingen enkel jobb, serien er bygd opp på en måte hvor hver minste detalj vil på et eller annet tidspunkt være avslørende. Derfor vil jeg nøye med å si at Torchwood er serien som gir sci-fi fansen det mange av de har drømt om i en årrekkenå; en serie som blander det overnaturlig med den menneskelig og byr på en totalopplevelse som nærmest suger en inn i en reise som både vil få det til å gå iskaldt nedover ryggen som å fremtvinge latter og andre følelser. Selv gleder jeg meg som en liten unge på julaften til å få sett igjennom sesong 2 og 3, og noe bedre kompliment får jeg vel ikke gitt serien.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse