Annonse

Filminfo og video

Star Wars: The Clone Wars

Klonekrigene utkjempes i stor skala i en velkjent galakse som ligger langt, langt borte. Den unge Jediridderen Anakin Skywalker må spille en avgjørende rolle for å gi republikken nytt fotfeste i den vaklende kampen mot kreftene fra den mørke siden.

Sønnen til Jabba the Hutt er blitt kidnappet, men ingen ser ut til å vite hvem som står bak kidnappingen.

Filmen starter med at vi blir hevet rett inn i et pågående angrep, og vi blir introdusert med Ahsoka Tano som overraskende er blitt utnevnt til å være Anakins Padawan (Jedi-lærling). Herfra følger vi hovedsakelig disse to gjennom det allerede pågående angrepet og deretter i deres leting etter Jabbas sønn.

Da de første ryktene kom om denne filmen, må jeg vel innrømme at forventningene steg i meg. Hele livet har jeg hatt et slags avstandsforelskelse til Star Wars-filmene, til tross for at vi frem til 2001 bare var tre "hovedfilmer" om denne sagaen. Det er noe fortryllende med denne fortellingen som man bare ikke kan legge fra seg. Det er mange graderinger blandt de som liker (elsker) Star Wars, enkelte er helt oppslukt og går til de skritt at de gifter seg i Jedi-kostymer, mens andre liker filmene og setter pris på den scifi-underholdningen de har å by på. Jeg tilhører vel den delen som er hakket over sistnevnte.

Det er vel derfor jeg også ble ekstra pirret da vi enda en gang skulle få lov til å oppleve et nytt kapittel fra Sagaen som har underholdt folk i snart 30 år.


Denne gangen får vi en animert variant av de velkjente ridderne og deres motstandere på den Mørke Siden. Enkelte av karakterene har fått sine stemmer fra de nyeste filmene, og jeg må vel helt ærlig si at jeg hadde håpet at vi hadde truffet igjen flere kjente stemmer. Men det til side, jeg hadde virkelig sansen for måten animasjonen var gjort på. Det er ikke forsøkt å gjenskape karakterene fullstendig virkelighetstro, men heller som gjennomførte karikaturer i samme stil som tv-serien som kom for noen år siden.

Karikaturer er vel også litt av stikkordet her. Jeg gledet meg stort når jeg satt DVDen i spilleren og forventet at intromusikken skulle runget over anlegget... Det vil si, først kom den velkjente tittelen “A long time ago in a galaxy far far away” og du bare venter på orkesteret, men i stedet får vi en nedgradert utgave og i stedet for teksten som forsvinner inn i universet får vi en irriterende stemme som oppdaterer oss hektisk om hva som har skjedd og hva som foregår. Allerede her ser vi tydelige tegn på at denne filmen i hovedsak er beregnet på det yngre publikummet. Filmen begynte som nevnt temmelig hektisk, og vi blir raskt introdusert med hvem som er hvem. Alt er på plass, heftige romskip, lyssabler og rare figurer. Filmen er fra ende til annen pakket med action, overraskende mye action. Det er StarWars-stemning, men ikke helt allikevel.

Vi blir introdusert til en ung Jedi-lærling, en orange liten skapning, som skal henge på og få sin viktige opplæring fra Anakin. Hun blir fremstilt som en person med høy selvtillit og et allerede stort talent som Jedi. Store deler av filmen dreier seg rundt disse to, og de krangler og slenger med leppa til hverandre hele tiden. Det har i de tidligere filmene også vært en den slenging med leppa og humor har alltid vært en av de sentrale rollene i StarWars-serien. Men denne gangen er det på et litt annet et nivå.

Mye tyder på at denne filmen er laget for et langt yngre publikum enn hva vi er vant med fra tidligere. Historien er på et "lettere" nivå, og det er ikke veldig mange historiske linker å forholde seg til. Filmen bygger seg raskt opp mot klimaks, og er overraskende over når du ikke forventet det. Vi er fra før vant til filmer som varer i 2-3 timer, og jeg tror vi trenger litt lenger tid enn halvannen time for at et film om et slikt stort tema skal kunne få skikkelig dybde.

Jeg skal ikke være den som slakter denne filmen. Den har helt klart en verdi, og den kan nok også være en god inngangsport for de som enda har til gode å vite om denne spennende verden. Så min konklusjon etter å ha sett denne filmen er vel at denne godt kan få lov å stå i hylla mi sammen med de andre filmene, men den må stå på siden. Dette er en barnefilm, og vi må se på den med akkurat denne tanken i bakhodet. Den er ikke bortkastet tid, men er nok mer en søndagsfilm.

Se den, gjerne sammen med barna, og døm selv. Litt Star Wars har aldri skadet noen, så vidt jeg vet.

>> Wookiepedia - Hvis du vil vite mer om sagaen

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse