Annonse

Filminfo og video

Dr. Jekyll & Mr. Hyde

Historien fanger på mange måter selve essensen av det å være menneskelig; den konstante kampen mellom det gode og det onde hos ethvert menneske. Når vi nå skriver 2008 har vi fått denne historien servert på film i en nesten uendelig rekke forskjellige versjoner, men kan denne relativt ukjente TV-filmen vise seg å by oss på noe nytt?

Den velrespekterte legen Dr. Jekyll er selve definisjonen på et godt menneske, som lege har han reddet mang et liv samtidig som har dedikert sin fritid til å finne kuren mot diverse sykdommer, men når denne dedikasjonen forandrer seg fra å være en kamp mot sykdommer til å bli en jakt på det som bor i oss mennesker opplever den gode legen at livet tar en dramatisk vending.

Samtidig som han får en lei vane med å våkne opp om morgenen uten å huske hva han har gjort i løpet av nattens ulme begynner det å dukke opp ganske så mange lik rundt om i byen. Når den ondskapsfulle Mr. Hyde får skylden for drapene er forvillelsen et faktum, for på tiltalebenken står Dr. Jekyll. For den gode doktoren og hans advokate blir det en kamp for livet, det å overbevise at Dr. Jekyll og Mr. Hyde ikke er den samme personen til tross for at de har den samme kroppen blir ingen enkel affære, og enkelt blir det heller ikke for Dr. Jekyll når Mr. Hyde vil alt annet enn å forsvinne.

Det sies at man kan aldri fortelle en god historie nok ganger, men hva så med de dårlige? For historien om Dr. Jekyll og hans onde alter ego Mr. Hyde har vært fortalt til det kjedsommelige og bortsett en viss "voksen-filmatisering" er det lenge siden disse filmatiseringene har bydd på noe nytt og interessant. Men Dougray Scott i hovedrollen og med et manus fra Paul B. Margolis tar denne filmen en ny tilvenning til denne velkjente historien. Dessverre for filmens del er dette en utpreget b-produksjon hvor pengesekken er av den bittelille typen og som et resultat av dette fremstår filmen som et hastverksarbeid. Vi snakker ofte om at en film har tre deler; den engasjerende innledningen, en litt roligere hoveddelen og den imponerende sluttdelen. Denne malen følges slavisk i denne filmatiseringen, vel, den første delen åpner sterkt men utvikler seg til å bli en særdeles kjedsommelig affære før filmens lille vri slår til for fult og jeg fikk følelsen av godt håndverk, det ble rett og slett interessant! Men som seg hør og bør for en småproduksjon som denne skal spilletiden holdes nede og i stedet for å utforske sitt eget konsept videre blir hele greia plutselig avsluttet med en slutt som står til stryk i stil. Jeg fikk rett og slett følelsen av å ha bli snytt for en virkelig god film.

Det tekniske
Når en film har et lite budsjett, middels kjente skuespillere og havner rett på DVD vet man for så vidt hva man får fra den tekniske siden ved utgivelsen. Lydsporet varier fra smådårlig til helt ok. Dialogen er for det meste godt definert og siden dette mer et drama enn en actionfilm er det ikke så mye som skjer i lydbildet, dermed fremstår også pinpointinga som relativt god.
Bildet på sin side er noe dvaskt og til tider ufokusert samtidig som det i ny og ne har antydninger til å være oversaturert. Spesielt hudtoner har en lei tendens til å fremstå som den komplette katastrofen i spesielt lyse scener. Ekstramaterialet er i mine øyne fraværende til tross for at vi får noen trailere og biografiene til noen av de involverte. Det å nevne trailere som ekstramaterial når det dreier seg om tre stk er i seg selv et greit bevis på hvor lite denne utgivelsen har vært prioritert.

Konklusjon
Dr. Jekyll and Mr. Hyde anno 2008 er en smal produksjon de fleste av oss har det like godt uten å få med seg. Den åpner greit men tar et gigantisk stup i tempo og engasjement i en times tid før den flesker til med 15 interessante minutter for så å avslutte på en uverdig måte. Til tross for at filmen i seg selv ligger litt under midten på skalaen er den langt bedre enn flertallet av dagens rett-på-dvd filmer.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse