Annonse

Filminfo og video

The Orphanage

The Orphanage

Karakter

4 
Åpningsscenen viser en gruppe barn som leker foran barnehjemmet de bor på, et stort herskapshus ved kysten. En av jentene, Laura, skal bli adoptert bort den dagen, noe hun ikke vet om enda.

I neste sekvens kommer vi inn i hovedhandlingen, Laura er nå voksen, og har kjøpt det gamle barnehjemmet. Hun skal bo der sammen med mannen, Carlos, og den lille sønnen Simon, pusse opp huset og åpne et hjem for barn med spesielle behov. Den lille familien sliter med at sønnen er opphengt i sine fantasivenner, dette preger familielivet i stor grad. Simon leker med fantasivennene, kaller de ved navn og oppfører seg som om det var virkelige barn. Laura begynner etter hvert å lure på om det kun er fantasi, men mannen hennes føyser det hele vekk som småbarnsfantasier.

En dag blir de oppsøkt av en underlig gammel dame som påstår at hun er sosialarbeider, som kommer på vegne av sønnen deres. Vi forstår at her ligger det noe bak som vi ikke vet om, men samtidig er det noe som skurrer med denne påståtte sosialarbeideren. Det ender med at Laura jager henne vekk fra eiendommen. Etter dette underlige møtet blir vi innviet i en mørk hemmelighet som omhandler Simon.

Åpningsdagen for det nyoppussede barnehjemmet nærmer seg med stormskritt, og oppussingen, stress og Simons fantasivenner sliter på den lille familien. Men endelig kommer åpningsdagen, og den blir feiret med utkledningsleker og annen moro. Underveis i festen blir Simon sporløst borte, og de leter panisk overalt. Etter hver utvikler det seg til en storstilt leteaksjon, men gutten er og blir borte.

Månedene går, men Laura gir ikke opp å finne gutten sin i live. Underlige ting skjer i huset, hun hører mystiske lyder, og ekteskapet blir stilt på prøve da Carlos begynner å tvile på Lauras psykiske helse. Men Laura er villig til å prøve alt for å finne igjen gutten sin.

"The Orphanage" er en glimrende grøsser, på linje med "The Others" og "Den Sjette sans". Det at filmen er på spansk er bare et pluss, handlingen blir mer troverdig av at det ikke finnes Hollywood-preg i filmen. De greier å skape uhygge uten påkostede effekter, og ikke minst takket være de gode skuespillerne skiller denne grøsseren seg fra mange andre filmer i denne vanskelige sjangeren.

Bilde
Bildet har en god kvalitet, tonene er mørke, og mye grått. Dette gir ikke utslag på bildet, og bildet er rent og pent å se på.

Lyd
En god grøsser skal inneholde god og skremmende lyd, og "The Orphanage" skuffer ikke her heller. Lyden hjelper på å holde nivået oppe.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse