Annonse

Filminfo og video

Jensen Ames var en gang en lovende racerbilsjåfør før han havna i fengsel og mistet lisensen til å kjøre løp. Til tross for en broket fortid kommer han seg igjennom dagene sammen med sin kone og sin nyfødte datter, men når han våkner opp ved sin døde kone går alt med ekspressbuss til helvete. Dømt for drapet havner han bak portene til et beryktet fengsel drevet av en kvinnelig fengselsdirektør blottet for medmenneskelighet. Hun trenger Jensen for en ting; han kan kjøre og hun skal snart kicke i gang tidenes løp. Sterkt pansrede biler med et gedigent arsenal av dødbringende våpen. Reglene er enkle; drep dine motstandere og vinn løpet, ellers er du en død mann. Velkommen til Death Race !

I dagens voldsorienterte samfunn bør man ha en viss moral i enhver film, ikke bare bør den poengtere at gladvold er en uting men den bør også gjerne si noe om miljøet, hvis det er mulig skader det ikke om den har en dyp historie og karakterskuespillere. Men la oss være seriøse her, for det første ser man aldri en film om oppfyller alle disse kravene, og for det andre vil man vel ikke se en sånn film. Se for deg Bruce Willis kjøre rundt i en el-bil mens han arresterer ei fin frognerfrue for å ikke ha plukket opp sjiten til sin franske puddel. Derfor er det en sann fryd å se Death Race 3000.

Bak manuset og kameraet står den utskjelte Paul W.S. Anderson, en av mine favorittregissører til tross for at han blir sett på som en kunnskapsløs fjott. For selv om filmene kanskje ikke holder oscar-klasse, så har jeg alltid funnet det fordømt underholdenes og Death Race 300 er intet unntak. Historien og plottet er like banalt og platt som forventet. Helten blir bura inne for noe han ikke har gjort, han får en mulighet til å renvaske seg og det klarer han. Akkurat som forventet. Og det verste av alt? Det fungerer perfekt! Plottet er faktisk så tynt at jeg ikke brydde meg det spøtt, all min konsentrasjon kretset rundt skuespillerne og actionscenene.

Regissør Anderson tar oss med inn i en meget dyster fremtid hvor verda har blitt et traust sted å leve. Nåtidens dekadens har forsvunnet og tilbake står en verden hvor makt og penger rår, klasseskillet kan minne om romertiden og gladiatorene er fangene som må sloss for livet. Men i stedet for å sloss mano el mano har de hvert sitt monster av en bil. Det er mørkt, dystert og jævelig. Disse mini-tanksene rattes rundt mens hoder ruller, liv går tapt og blodet spruter. Dessverre foregår noe av denne volden utenfor kameraet, men det er kanskje like greit siden ett par av scenene er av den typen som hadde fått filmen forbudt om vi fikk se de i sin helhet.

Midt oppe i det hele møter vi selveste Jason Statham som den fryktløse sjåføren som må kjøre for harde livet om han vil beholde det. Statham har slått seg opp i bransjen ved hjelp av tøffe rollefigurer med et glimt i høyet og rollen som Jensen er intet unntak. Statham gjør sin greie og blir på mange måter det filmen trenger for å ikke fremstå som så dyster at publikummet trenger psykologhjelp etter å ha sett den. Med seg på laget har han bl.a. karakterskuespillerinnen Joan Allen i rollen som iskald fengselsdirektør-hurpe fra helvete, Tyres Gibson som argeste konkurrent og Natalie Martinez som filmens babe.

Death Race kommer aldri til å bli noen kritikerfavoritt, til det er den for dyster, for brutal og for banal i sitt plott. Men for oss som kan sette oss ned og nyte en god actionfilm uten altfor mye tankevirksomhet er denne filmen et sikkert valg. Til tross for dette platte plottet byr filmen på scene etter scene med smelltøff action som kretser rundt en Jason Statham i storform og en mengde übertøffe biler. Det er voldelig, dystert, jævelig og brutalt, men samtidig har filmen også et såpass stort glimt i øyet at i alle fall jeg kosa meg glugg ihjæl!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse