Annonse

Filminfo og video

Max Manus

Max Manus

Karakter

5 
Det første som slo meg inn etter å ha sett denne filmen er: "Hvorfor lærte vi ikke om dette på skolen? Hvorfor læres det ikke om Max Manus og hans menn?" Selv har jeg lært litt om Max Manus gjennom Vi Menn, men med denne filmen får man et mye dypere innblikk i hva som virkelig foregikk for 65 år siden.

For de som ikke har hørt om Max Manus, kan jeg gi et kort innblikk i dette her. Manus ble født 9. desember 1914 i Bergen, og skulle etter hvert bli en viktig mann for motstandsbevegelsen. Først meldte han seg frivillig til å kjempe i Finlandskrigen (da russerne invaderte Finland). Her ble han blant annet vitne til at hele gruppen ble drept. Senere dro han til England hvor han fikk opplæring i infiltrasjon, og skipssprening. Mot slutten av krigen skulle Max Manus og hans venner sprenge det tyske skipet Donau, som var på vei tilbake til Tyskland med over 3000 soldater. Filmen Max Manus tar for seg disse hendelsene.

Etter å ha sett Max Manus må jeg dessverre innrømme å s at jeg satt igjen med et skuffet inntrykk, noe som gjorde at jeg trengte et par dager på å få ned en ordentlig anmeldelse. Fordi denne filmen er jo ikke dårlig, i det hele tatt, men jeg kunne ikke for at jeg følte meg litt skuffet allikevel. Hovedgrunnen til dette tror jeg for det meste ligger i at jeg hadde satt så store forventninger til filmen etter å ha lest om den og sett trailere. Jeg hadde ventet meg en helt annen film enn det vi fikk.

For den som forventer en to-timer lang film med action med skyting og eksplodering vil nok bli litt skuffet, men i stedet får vi servert en film med en salig blanding av action og noen roligere innblikk i hvordan krigen påvirket Manus og de andre. Og det er her det største problemet med filmen ligger. Noen av disse scenene har en lei tendens av å bli dratt litt for langt ut, noe som for meg ødelegger flyten i filmen. Jeg tviler ikke på at man lett kunne ha kuttet ut 10-15 minutter av filmen, og allikevel sittet tilbake med en meget sterk film. Det er jo selvfølgelig interessant å se hvordan Max Manus levde, men jeg er ganske sikker på at dette kunne blitt gjort allikevel.


Skuespillerprestasjonene i filmen er egentlig som forventet, Aksel Hennie er en dyktig skuespiller og klarer å dra det meste ut av rollefiguren sin. Samspillet med Nicolai Cleve Broch sitter også godt, men det har vel mest å gjøre med at dette er guttenes femte film sammen. Den som derimot imponerte meg mest i filmen var tyskeren Ken Duken som leverer en fantastisk tolkning av Siegfried Fehmer. Med tanke på at Duken ikke kunne et ord norsk, var det imponerende å se måten han levde seg inn i de norske dialogene, samt måten han klarte å være både sympatisk og fryktinngytende på samme tid.

Norsk film har flere ganger de siste årene bevist at de så absolutt kan å lage god film, ikke bare produserer vi de selv her til lands, men flere av våre regissører gjør suksess i utlandet. Harald Zwart, Bent Hamer, Erik Skjoldbjærg og duoen Joachim Rønning og Espen Sandberg. Sistnevnte duo slo gjennom med Hollywood-produksjonen Bandidas, og det var også de som fikk æren av å regissere Max Manus. Guttene viser at de har kontroll på det de gjør, og klarer å skape en sterk film.

Max Manus er en film jeg syntes burde være noe som etter hvert ble en del av enhver norsk historietime. Men først burde så mange som mulig få med seg denne filmen på kino.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse