Annonse

Filminfo og video

Darfur Now

Mens Vesten spiller veslevoksen og steller sine plettfrie plener, danser tårene nedover kinnene på en mor som måtte bære sitt barn til graven i Darfur. Mens en overvektig mann venter på sin tur i køen på McDonald, står en far i matkø utenfor Darfur og ber til Allah om at han får med seg en sekk korn. Mens de i kalde nord forbanner strømselskapene for de høye prisene, blir en mor og en datter voldtatt og drept mens de samler ved i skogen, et sted i Darfur. Ved som skulle varme og nære deres barn.

Ingen ord kan ta tilbake handlinger, ingen fordømmelse av urett kan utrette fremdrift. Kun handlinger kan sette forandringene i sving. Vi sitter innenfor vår trygge innhegning og ser på at verden, vår verden, går rundt, mens livene til kvinnene, barna og fedrene i Darfur ikke er levbare. Mennesker setter sin lit til hjelpearbeidere som frakter mat til de trengende, World Food Program. Konvoier blir angrepet, hjelpearbeid ønskes stoppet. Ikke av folket, men av et forsøplet, inhumant byråkrati, et styre som ikke tenker fellesskap, beskyldninger som regner over den sudanske staten som svovel under nattehimmelen.

Makt er en menneskelig faktor, livet er naturens faktor på samme måte som døden er det. Det er ikke opp til en menneske å sette døden på dagsorden, likevel gjør mennesker dette igjen og igjen; setter krig foran menneskeverd, setter egoet foran samarbeid. Filmen Darfur Now setter lys på krisen i Darfur og prøver å bryte ned avstanden mellom mennesker i verden slik at vi skal klare å føle et ansvar for hva som skjer, for at vi skal kunne våkne opp fra dessertskålen vi gafler karamellpuddingen vår fra og se hva som skjer. For at vi skal ønske å bidra til et bedre fellesskap, til en bedre morgen. Ikke bare for deg og meg, men for de som lever og vokser opp i deler av verden som er mindre privilegerte. Dette gjelder ikke privilegier i forhold til flatskjermer, til Blue-ray eller ikke, til PS3, Wii eller X-boks, digitale filmkameraer eller fjernstyrte radiobiler. Det er mangelen på privilegier som vann, mat, husly, verdighet, trygghet, retten til å leve. Darfur har ikke disse privilegiene tildelt til alle sine innbyggere. Det har vi. Hva kan vi gi? Litt mer enn forglemmelsen, litt mer enn fortrengselen, litt mer enn uvitenheten, litt mer av hva vi selv ville gitt våre egne barn; en bedre fremtid.

Mens en Vestlig høytid ruller avsted inn i historien, er status quo en annen et annet sted i verden. Darfur har ikke romjulssalg, pyntede juletrær som drysser granbar, glade barn som forkaster sine nye leker inn i en gedigen lekehaug eller en halvfrossen kalkun på kjøkkenbenken. Darfur har annet på menyen og det er ikke et ønske om ny flatskjerm som står sentralt i familiediskusjonene rundt bålene i flyktningeleirene. Men en bedre fremtid. Håp. Et ønske om frihet, et ønske om sikkerhet. Det viktigste du bygger i livet ditt er forståelse og kunnskap. Forstå at verden dreier seg om mer enn salget på varehusene, vit at det skjer mer i verden enn konsumets vesen. Et annet sted dør folk, mens vi drar bankkortet og taster inn kodene våre. Du har et valg. Å bry deg eller ikke. Darfur er bare ett av de stedene som lider, mens vi prøver å løpe av oss julefettet.

Darfur Now er en dokumentarisk samvittighet, en film som viser hva Don Cheadle og George Clooney kan bruke sin kjendisstauts til; å vise viljen til å ønske å hjelpe til. Den viser hva hjelpearbeidere gjør for å sørge for at folk får mat, den viser hva en mann i Los Angeles, California gjør for å bidra i kampen for en bedre fremtid til mennesker på den andre siden av kloden. Den viser hva vi alle burde gjøre; bidra til et bedre fellesskap, til en bedre fremtid og til mer likhet og sikkerhet for alle mennesker. Kampen mot det onde handler om kampen mot det dårlige inne i deg selv, kampen mot å ikke bry seg, mot å ikke være et så godt menneske som man kan. Kampen for en bedre verden, og den kampen ligger i hjertet og i sinnet til et hvert menneske. Bry deg om steder som Darfur, bry deg om mennesker som bor på steder som i Darfur. Bry deg.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse