Annonse

Filminfo og video

Million Dollar Baby

For å ha bragt det på det rene med en gang, så er dette en artikkel om en bok og en film som begge er fantastiske. Det er en bok skrevet om boksemiljøet med en slik lidenskap, med et slikt innblikk at den kunne vært skrevet av Hemingway. Boka er skrevet av en mann som har tilbragt et liv som trener og manager, av en mann som så mer enn to menn som gjøv løs på hverandre i ringen. Han så dypt forbi dette, han forsto hva det hele dreide seg om. Det handlet ikke om rå styrke, det handlet ikke om å slå hardest, men det handlet om utholdenhet. Med sine seks noveller la han ned et litterært verk man sjelden leser fra hjertet av et boksemiljø, fra noe idrettsmiljø i det hele tatt. Toole legger frem detaljer om trening, om kamper, om forberedelser og følelser for sporten som får deg til å føle deg en del av det som skjer, får deg til å føle at boksing er verdt alt blod og svette selv om du er verdens største pasifist. Du forstår at boksing var en meget viktig del av denne mannens liv. Og han elsket den.

Filmen er heller ingen svekling av en produksjon. Det er novellen med samme navn som filmen, som er trukket ut fra boka og forteller en hjerteskjærende historie som fortjente hver bidige Oscar og andre priser den plukket opp på sin triumfferd. Million Dollar Baby er en historie om en gammel trener som mister det som er ment å være hans siste bokser. Han er for gammel til å finne noen andre, men mister ham tross åtte års innsats. Han går til en annen manager. Han vinner tittelen. Sånt blør man innvendig av. Sånt blir man såra av. Men man går videre. Det som åpenbarer seg foran øyne på ham, ikke som en tårevåt silkeaktig åpenbaring full av liljer og søt musikk, men som trass, iherdighet og stahet, er den 31 år gamle Maggie Fitzgerald. Den siste tiden har hun dukket opp i gymmen hans, betalt seks måneders forskudd på treningsavgiften og spurt om han vil trene henne. Når bokseren hans renner ut mellom fingrene som sand i vinden, blir Maggie hans siste bokser, hans siste fighter.

Clint Eastwood vant prisen for beste regissør. Morgan Freeman vant prisen for beste birolle. Og Hillary Swank, den tynne jenta med de litt store tenna, vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle. I tillegg ble den årets beste film i 2005. Bedre kunne det nesten ikke blitt. Den var også nominert til tre priser til, men hei, fire av syv er ikke dårlig. Prisene rettferdiggjør alt ved denne filmen og er en historie om så langt mye mer enn boksing. Det er forholdet mellom to mennesker, om å få sin mulighet i livet og å gi alt mens du kan. Men det er også en film om det bitre midt oppi alt det søte.


En del av poenget med denne serien er å formidle forholdet mellom bok og film, og for å inspirere leserne til å gi fatt på bøkene også. Ofte faller serien tilbake på at bøkene er vinnerne i denne «konkurransen» mellom bok og film. Men denne gangen går de begge seirende ut med hver sin sterke opplevelse. Filmen er bare en av historiene i boka, men dertil også den sterkeste. I boka får du servert fem historier til i et engasjement av noen noveller du aldri har sett maken til. Boksing blir aldri det samme etter å ha lest Million Dollar Baby. Den forståelsen du får for boksing her, kan du ikke tilnærme deg noe annet sted. Du må selv nesten erfare det på egenhånd for å få en bedre utsikt utover ringen, treningssalen og tauene. Skal du erfare de sviende tauene bedre enn etter å ha lest boka, må du selv bevege deg ut i ringen.

Les og se den. Du vil IKKE angre.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse