Annonse

Rikshomsen Jonas Gardell er umåtelig populær, han er homsen vi alle skulle ønske vi hadde som nabo. Morsom, lite selvhøytidelig og elsker å harselere med de emner som er nær ham i livet og han er ikke redd for å blande inn folkelige fobier og folkekjære figurer. Tillfällig gäst i ditt liv er et liveshow filmet foran publikum i Örebro, og showet har gått for fulle hus i både Norge og Sverige. Men Jonas Gardell hevder i sitt humoristiske-jeg at dette ikke er et show, men en kontaktannonse. Hans humor er nært personlig, barnlig og leken, han bruker gjerne publikum aktivt og er innom det alvorlige, før han igjen bærer utpå va(n)nvidets humor igjen. Sitter du på første benkerad, løper du en risiko for å føle vannets vrede om du ikke gir respons nok på cluet; punchline er lik latter.

Det som helt klart er moro med Gardells «kontaktannonse» er at som homse, kan han harselere med homofili på samme måte som for eksempel Chris Rock kan ta for seg emner som «Neger» og komme unna med det. For siden du er en, har du også en slags rett til å harselere med dine egne på det groveste hvis det kommer noe moro ut av det. Tross alt blir en jødevits blir langt mer morsom fra en jøde enn den blir fra en muslim, da løper du ikke risikoen for å få det antisemittiske stempelet kastet etter deg. Gardell tar ikke noen lange spaserturer rundt i verden når han lager humor, for alt han trenger er hans eget nære, sitt eget miljø og sitt eget liv. Dette blander han med et interaktivt forhold til sitt publikum.

For de som ikke kjenner så mye til Jonas Gardell fra før, kan vi si at han er Sveriges rikshomse, har vokst opp i en kristen familie innen baptistkirken og har gitt ut en rekke bøker, skrevet både teaterstykker og filmmanus, gjort show i hopetall og gitt ut CD. Hans nisje bærer ofte på det å være homofil, å være den man er og det å bli akseptert som den man er. Dette er et emne som ikke bare strekker seg rundt det å være homofil i utgangspunktet, men er også en menneskelig rettighet. Hvorfor skulle man vel ikke blitt akseptert for den man er og hvordan kan man vel være noe annet enn tro mot seg selv. Så lenge din agenda innebærer å bidra til fellesskapets beste og være et godt medmenneske, så er aksept for din egen person noe enhver kan kreve. Noen ganger er det man trenger, sett fra et konservativt synspunkt, sannheten fra etter ytterliggående individ.

Man behøver slettes ikke å være homse for å sette pris på Jonas Gardells show. Selv den mest markante homofob skulle, og burde, kunne se humoren i Gardell. Han fremstår som en humorist, og et bra menneske. Tillfällig gäst i ditt liv, som nå er på DVD, kan trygt anbefales, i det minste til de som er glad i standup og humor show.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse