Annonse

Bandet har gitt ut materiale siden midten av nittitallet og har solgt uhørt bra hjemme i Sverige og spilt over 3000 konserter. De er tro mot den gamle grenen av rocken, da utgangspunktet for rock ble formet og er i dag fortsatt et band som spiller jukeboxlåter. Resultatet av dette er denne DVDen. Det hersker en sikkerhet over bandet når du ser dem live og de fremstår like mye som et velsmurt maskineri som et underholdnings konsept. De vakler ikke i båsen de står i og holder seg godt innenfor de rammene de opererer i. Med den sjangeren de har valgt å finne sin inspirasjon i er det uunngåelig å ende opp med annet en dyktighet, hva enn det kan skyldes.

For publikumet de søker og den naturlige målgruppen, er det helt klart at dette er vel så bra og mulig folket på gulvet stiller seg ukritisk til det de opplever. Spørsmålet er jo hvordan dette oppleves utenfor rammepublikumet. Selv om man ikke kan be en Metallica fan om å omdømme slikt kan man heller ikke be en som gynger rundt i femtitallets musikktid om å begi seg ut på omtaler av metal generen. Men fra en musikkelskers synspunkt kan man alltid spørre seg om hvordan dette fungerer. Der bandet har sine føtter, er i en tid da det rask ville følge store forandringer, med tanke på overgangen fra femti til seksti, over i syttitallet og videre inn i åtti. Femtitallet var også en tid da den afroamerikanske musikken hadde et godt fotfeste i musikksjelen til både den hvite og den svarte befolkningen. Som med jazzen som med bluesen og med rocken, har det dukket opp hvite musikere som har forstått seg på produktet, hvor det kommer i fra og hva det innebærer. I tillegg har det også dukket opp musikere som ikke har skjønt hva det dreier seg om, men som har kunnet fremføre lydbildet. Utfordringen er alltid å ta noe afroamerikansk og gjøre det til et produkt som ikke høres ut som «White men can't jump»-aktig, men å få det til å høres ut som et levende produkt med masser av sjel. Når The Refreshments gjør dette fremstår det mer som en lett utgave av et forsøk på originalen. Bandet er for all del dyktige i håndverket og spiller det teknisk godt, men det mangler rett og slett noe genuint negersk, om vi kan kalle det det. På samme måte som at det skal noe virkelig dyktig til for en keitete hvit mann å spille ren grasrot blues.

Når vi opplever denne DVDen så er det med en glede for musikken vi sitter med. Den inneholder musikk av artister som mange av dagens unge, som gamle, aldri har hørt om eller lenger kan relatere til. Samtidig må vi ikke, i det historiske løpet, glemme at det vi kaller rock n roll i dag, har utviklet seg en hel del siden opphavet, da de samme låtene ville gått mer inn i en mer pop-preget bås idag. Men det er gleden i denne musikken som sjarmerer, det er den uskylden som svermer opp fra de tidlige dagene, en tid hinsides hva vi opplever i dag. Gleden ved femtitallet har satt sine spor i populærkulturen for alltid og selv i dag, et halvt århundre senere, kan du gå ut og oppleve et band som spiller låter fra forglemmelsen. Det er kun de som er interessert i denne tidsepoken som kan forholde seg til artistene og låtene, men det betyr ikke at dette ikke kan fungere for enhver. Så lenge du er glad i musikk, i gode, glade låter, vil du kunne sette på denne konserten og like det du hører. I tillegg så er det verdt å bite ved seg at dette er coverlåter av eksepsjonelle figurer fra fordums tid. Søk opp originalene, opplev de gamle artistene og gi dem nytt liv ved å oppdage dem på ny sammen med The Refreshments.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse