Annonse

Filminfo og video

Poltergeist

Filmen er historien om det hjemsøkte huset til familien Freeling. Denne amerikanske familien består av Steve og Diane og deres barn, Carol Anne, Robbie og Dana. Problemene begynner ved det mest vanlige objektet i dagens hjem, Tven.

"The Star-Spangled Banner" høres fra TVen idet kveldens sending er over. Steve Freeling sover i lenestolen i stuen. Hunden løper opp trappen og hilser på resten av familien i deres soverom: hans kone Diane, sønnen Robbie og Carol Anne. Susingen fra TVen vekker Carol Anne, og får henne til å stå opp og gå ned i stuen. Snart følger hele familien, da Carol Anne starter en høylydt samtale som vekker alle. Hennes svar til uhørte spørsmål er kryptiske: "I dont know...I dont know..." Familien bare stirrer på henne, totalt forvirret. Scenen med Carol Anne foran Tven setter temaet for resten av filmen.

Poltergeist har vel i ettertid blitt minst like kjent for de merkelige omstendighetene rundt filmen, som selve filmen selv. Dominique Dunne (datteren Dana) ble myrdet av sin kjæreste kort tid etter filmens release. I 1988 døde den unde ORourke (Carol Anne) på operasjonsbordet, bare måneder før Poltergeist III ble sluppet.

Denne klassiske «hjemsøkt hus» historien er fasinerende å se, med sine (da) ekstraordinære effekter skapt av George Lucas Industrial Light and Magic. Da filmen kom var dette skikkelig en skikkelig skrekkfilm som nok skremte vannet av mange. Den har alt en god spøkelsesfilm trenger, selv om den nå om dagen kansje ikke fremstår like skremmende som den gjorde i 1982. Det at Craig T. Nelson, som spiller faren Steve, i årene etter slet seg igjennom flere år med TV-serien Coach gjør at det ikke lenger er så lett å ta han seriøst. Dette går litt ut over min opplevelse når jeg ser filmen idag. Det er trolig ulempen med å være hovedrollen i en komedieserie.

Til tross for dette har filmen holdt seg bemerkelsesverdig godt igjennom alle disse årene, og har trolig vært et grunnlag for mange av de spøkelsesfilmene vi har fått i ettertid. Det er verdt å merke seg at Steven Spielberg stod bak manus og screenplay til denne filmen, han stod også for deler av regien og produksjonen. Til tross for dette lot han Tobe Hooper (Motorsagmasakeren) stå som offisiell regissør.

Poltergeist er og blir en del av filmhistorien som man neste bare må ha sett, og nå er den også tilgjengelig på Blu-Ray.

Ekstramateriale

They Are Here: The Real World of Poltergeists Revealed.
Dokumentar i to deler: Science of the Spirit og Communing with the dead.

Bilde

Filmen leveres med 1080p og ratio 2.4:1. Kvaliteten på bilde er veldig bra, selv de mørke scenene opprettholder en god standard og mørketonene er jevne over hele filmen. Filmen er snart 30 år gammel, og de har her gjort en grei jobb med å restaurere denne filmen.

Lyd

Lyden har fått en overhaling, og leveres med Dolby TrueHD 5.1. På det beste får man følelsen av å sitte midt i filmen. Har man et ordentlig anlegg er dette definitivt med på å øke filmopplevelsen.

Konklusjon

Mange filmer har nå begynt å komme på Blu-Ray, noen er et meget godt kjøp, andre kan man holde seg unna. Til tross for at denne har blitt remastret ser jeg vel neppe noen annen grunn til å kjøpe denne versjonen hvis du allerede har den på DVD, med mindre du ønsker å konvertere og er ute etter å oppgradere filmsamlingen til Blu-Ray.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse