Annonse
Patti Smith er en usminket «indre-skjønnhet» som med sikkerhet og selvsikkerhet fremfører sine låter med bandet sitt i ryggen, som messer de poetiske tekstene til et publikum som får en rendyrket Patti-opplevelse på konsertene. Patti Smith er et ikon, ikke et rocke ikon, ikke et punkikon, men bare et rent Patti-ikon.

Dream of Life er stadig skiftende bilder, skiftende som i en drøm, uklare og klare, usammenhengende men likevel et vevd sammenheng, som et mysterium, som et eventyr, et tåkelandskap du vandrer igjennom med en lanterne dinglende foran deg. For Patti er ikke av vår verden, hun er ikke et menneske som som oss, hun er et eget, unikt snøflak. Når det snør som Patti, snør det det vi kaller «kattunger», når det regner Patti, regner det med en melankolsk stemning full av viten og forståelse.

Patti og Steven Sebring arbeidet med denne oppvisningen av en dokumentar i ti år, og resultatet plukket blant annet opp en pris under Sundance Film Festival i 2008. Den ble presentert på Berlin International Film Festival, den ligger klar på DVD i disse dager og er et objekt som burde finnes i enhver DVD samling der musikk er plassert i sentrum. Uten Patti i samlingen blir det et hull der, uten Dream of Life, blir det et tomrom, et lite vakuum som suger til seg tapt energi for å fylle opp noe som burde vært der.

Har du glemt Patti Smtihs kraft så pisk frem Natural Born Killers soundtracket ditt, sett den i cd spilleren din, skip frem til låt nummer 4, kalt Rock N Roll Nigger. Husker du den? Vel, det er et tegn på Pattis voldsomme enhet, hennes oppbyggende scenepersona som bruker mer poesi enn tradisjonelle tekster, hun gir deg en bit av seg selv. På samme måte gir hun av seg selv i Dream of Life, hun gir et perfekt bilde av en person uten overfladisk usikkerhet, men med bunnsolid selvsikkerhet, med en indre ro og en menneskelig intelligens. Hun fremstår som den ryddige vaskehjelpens mareritt; rot og kaos overalt, hvor den pertentlige ikke hadde klart å skille skrot fra legitime minner. Men det er slik Patti er, det er slik hun former sitt liv. Ting har betydning, ting kan inneha en indre kraft som kommer frem i form av minner. Det er derfor vi samler på ting, fordi de representerer noe for oss, noe som tar oss tilbake til en annen tid, til andre følelser og tanker. Ting tar oss med tilbake i oss selv og Patti Smith er alene en annen tid.

Bak musikkens fasade finner du Patti Smith, bak fasaden finner du en poet, bak det støyende avfallsproduktet av en musikkindustri finner du en revolusjonær, en ledende personlighet, forbi bling-bling finner du filler og støv, en gammel hatt og en Gibson kassegitar fra 1931, bak de enorme lyskasterne finner du en artist som lyser opp et rom på egenhånd, som har et engasjement i sjelen, som står på sitt eget fundament med en slik sikkerhet som bare indre ro kan gi. Patti Smtih: Dream of Life.

Patti:
...crazy and sleepy Comanche lies beneath this netting of the skin.
I wake up. I am lying peacefully I am lying peacefully and my knees are open to the sun.
I desire him, and he is absolutely ready to seize me. In heart I am a Moslem; in heart I am an American;In heart I am Moslem, in heart I'm an American artist, and I have no guilt.
I seek pleasure. I seek the nerves under your skin.
The narrow archway; the layers; the scroll of ancient lettuce.
We worship the flaw, the belly, the belly, the mole on the belly of an exquisite whore.
He spared the child and spoiled the rod. I have not sold myself to God.


Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse