Annonse

Filminfo og video

The Wrestler

Det er lenge siden Randy The Ram var en stjerne i ringen. Med falmende bilder av fortiden med WWF beltet rundt livet, er han en del av bunnsjiktet av WWFs glamorøse show. Det er små lokaler han blir nødt til å bryte i, med gutter som er langt yngre enn ham selv. Den profesjonelle bryteren må ta deltidsjobber for å finansiere tilværelsen, han bor i en trailerpark og har ingen kontakt med datteren sin. Den nærmeste vennen han har er stripperen Cassidy og når han kjeder seg hjemme spiller han Wrestling på en gammel Nintendo med ungene i trailerparken. Livet hans er alt annet enn hva det var på åttitallet, under glansperioden. Etter ett langt liv som bryter begynner helsa å skrante, ettersom yrket begynner å sette sine spor på kroppen. Når han får et tilbud om en høyprofilert re-match mot sin «erkefiende» fra åttitallet, The Ayatollah, ser det ut som om hans vei oppover igjen er innenfor rekkevidde. Men timingen er langt ifra den beste.

Darren Aronofsky har med The Wrestler lagd en glimrende film om skyggesiden av et skuespill, av en underholdnings faktor så amerikansk som bare amerikanerne kan få det til. Når vi ser tilbake til barndommens WWF helter i form av Hulk Hogan, The Matcho Man, The Undertaker, Andre The Giant, Hitman Hart, Jake the Snake og Hacksaw Jim Duggan så maler The Wrestle et helt annet bilde enn hva vi husker fra blitzregnet i de enorme salene som huset tv-sendingene. Eurosport og Sky TV sto for endeløse rekker av kamper som var både høydramatiske og nervepirrende for en småtass på barneskolen som snek til seg seertid på en kanal bortenfor hans aldersgruppe. Men WWF var uansett et usedvanlig tøft program med karakterer hentet ut fra en superheltserie. Det var good guys og bad guys, kampen mellom det ond og det gode. Underholdningen ville ingen ende ta. Vi elsket det, vi hadde brytekamper i stua, vi sloss om å være Hulk Hogan eller The Matchoman, sto foran speilet i dialoger som om vi sto foran kameraet og proklamerte vår styrke før kampen. Vi spilte det samme spillet i stua og foran speilet slik heltene gjorde det på tv. WWF var hva første halvdel av barneskolen dreide seg om.

Når man så ser dette som voksen, har helt klart Wrestling mistet sin sjarm og sin faktor som underholdning. Vi ser skuespillet i det og forstår at dette langt ifra er hva minnene tilsier. Filmen The Wrestler er en langt bedre film enn hva kampene i WWF er. Filmen viser en side av «sporten» vi vanligvis ikke ser. For grasrot publikumet i USA er vel dette mer vanlig enn hva det er for oss i Skandinavia, som stort sett får bilder fra de høyprofilerte storkampene med tusenvis av mennesker i salen. Barn, voksne og gamle dyrker kampene som om det er Titaner som ryker sammen til kamp. Og de elsker det. De er i ren ekstase når «kjempene» kommer gående ut med en følge-spotlight og en anthem som skal definere deres karakter.

Rollen som Randy The Ram var egentlig tiltenkt Nicolas Cage, men kreativ uenighet drev ham bort fra rollen. Darren Aronofsky prøvde deretter å rekruttere Sylvester Stallone, men heldigvis var han opptatt med Rocky. Når valget havnet på Mickey Rourke, fikk han akkurat det filmen trengte, en som lett kunne gå for en gammel Wrestler i slutten av karrièren. Med Rourkes litt malplasserte ansiktstrekk, takket være et på noe mislykkede plastiske operasjoner, ser han ut som en som har fått et par trøkker. Marisa Tomei viser frem en kropp som kunne tiltrukket seg enhver unggutt, i rollen som stripperen Cassidy. The Wrestler er en film med lavt budsjett, men med Aronofskys visjon og dyktighet som regissør, er dette en enestående film som ikke er oversminket eller pompøs. Det er et ærlig portrett av en falmet stjerne som hinker rundt på gummikrykke-karrièren som går sine siste runder rundt i ringen. Dette er en film som ikke bør misses i 2009. Og 22 februar vil det vise seg om Mickey Rourke og Marisa Tomei vant noen Oscar for sine roller i filmen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse