Annonse

Filminfo og video

Fluenes herre

Boken til Golding ble gitt ut i 1954 og viser hvordan en gruppe britiske barn blir et bilde på hvordan den siviliserte mannen er villig til å ta steget tilbake til det primitive. Dette er ikke en utenkelig virkelighet, i og med at vi har basert våre liv på elementer som lett lar seg rive bort. Uten strøm og drivstoff ville vi bli satt flere hundre år tilbake i tid. Det er jo klart vi sikkert hadde kommet opp med alternative løsninger for å forsyne oss med våre behov. Sett at vi hadde havnet i en slik håpløst sivilisasjonsfase, hvor raskt ville vi blitt til en ramponerende bande uten annet for tanke enn egoets tilfredsstillelse?

Handlingen er enkel men likefrem. Et fly har styrtet over en øde øy. Ombord er en gruppe skolebarn som blir tvunget til å ta hånd om sin egen overlevelse. Det er ingen voksne på øya, det er kun barnas eget hierarki og samspill som er nøkkelen til deres overlevelse. Men de to ledende skikkelsene, Ralph og Jack, trekker i ulike retninger og en splittelse er uunngåelig. Demokratiet, strukturen og fornuften må vike for sterke meninger og ledende personligheter. Følelsen makt innebærer er for sterk til å overbære og villskapen som følger er så lettkjøpt at det ikke er til å tro, at dette er en del av hvem vi er som mennesker. Det er ikke uvirkelig, tvertimot et speilbilde på det som bor dypt i oss.

William Goldings debutroman er like aktuell i dag som når den kom ut, i en tid der den kalde krigen hang over hodene på folk med sin atompropaganda. Selv om dette er fantasi, er dette like fullt et perfekt bilde på hvor lett vi lar oss synke, lar oss påvirke og styre av sterkere krefter. Vi tyr til vold og ødeleggelse raskere enn vi ønsker å tro, det er bare å se seg rundt i verden. De bildene boka skaper er et ekte, rent og ærlig portrett av mennesket.

Boka ble første gang filmatisert i 1963, men det er reproduksjonen fra 1990 vi tar for oss her. Filmen følger hovedtrekkene fra boka og viker sjelden bort fra historiens form, men små omskrivninger er gjort for å gjøre det enklere for produksjonens del. Det er ikke omskrivninger som betyr noe, og gjør at dette fortsatt er en film i tråd med boka. Intensiteten, frykten, intrigene og varmen fra boka er tonet noe ned i filmen og kommer ikke like sterkt frem, men dette er jo alltid utfordringen. I sin helhet fungerer filmen godt og er ikke særlig mye mindre underholdende enn boka. Det vide spennet du har foran deg i en bok er så mye mer enn hva du kan putte inn i en film. Derfor blir boka ofte en dypere versjon av filmen, det spørs bare hvilken type underholdning du setter pris på. Hvis du ikke liker å lese kan du godt nøye deg med filmen, men er du en bokjunky er det ingen tvil om at du bør oppleve boka også. Det som virker så lettvint i filmen, får du mer forståelse for når du leser boka. Men dette er selvsagt forfatterens fordel. Han kan bruke en hel side på å forklare ting det vanskelig lar seg overføre til film, som en persons tanker og bakgrunn, følelser i form av frustrasjon og glede, hat og lykke. Det krever mye av en produksjon å fremskape dette i film. Noen ganger får de det til, noen ganger ikke. Det er denne dybden som faller bort i filmen. Allikevel fungerer den godt og er en film om menneskets dårligste egenskaper, men samtidig noe av det som gjør oss til mennesker. Selv råskapen vår er en del av oss, noe de unge guttene viser så alt for godt.

Bit tak i boka og la den bite tilbake.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse