Annonse

Filminfo og video

XIII - The Conspiracy

USA’s første kvinnelige president blir skutt og drept, en hel nasjon er i sjokk og tidenes mest intense klappjakt på skytteren settes i gang. Like etter finner et gammelt ektepar en mann hengende i et tre etter fallskjermen sin. Ute av stand til å huske noe som helst har han kun en mystisk tatovering av romertallet XIII og vage glimt av noe som kan være både minner og hallusinasjoner å gå etter, men når hans redningsmenn blir brutalt skutt og drept blir XIII også klar over sine nesten overlegne ferdigheter innenfor kunsten å drepe. Når han attpåtil ser sitt eget ansikt på forsiden av alle landets aviser – utpekt som presidentens drapsmann - setter han i gang en klappjakt på en sannhet sjokkerende nok til å forandre hele verdenen.

Basert på et spill og servert oss som en miniserie på to halvannen time lange episoder er XIII filmen/serien som dessverre aldri vil oppnå det samme som sine mer kjente slektninger. Til det er den dessverre for lite actionpreget, for humørløs og for klisjefylt. Her møter vi de erkeonde skurkene, de grandiose konspirasjonene, den kalde og personlighetsløse helten, og ikke minst en hel drøss med andre klisjeer. Det er jo tross et spill denne produksjonen er basert på. Det er først når vi tar denne filmen for hva den egentlig er at det virkelig begynner å bli interessant.

Filmens atmosfære er av den tunge og mørke sorten hvor lyspunktene uteblir til fordel for en intrikat historie om svik, lojalitet, ære, penger og drap. Karakteren XIII i Stephen Dorffs skikkelse fremstår som en sveket og relativt forbannet fyr mens Val Kilmer gjør – som vanlig – en god rolle som den lettere sjuke og fanatiske agenten Mongoose. Når filmen i tillegg holder et rimelig heftig tempo til tross for mangelen på de aller råeste actionscenene får filmen en meget god fremdrift som holder spenningsnivået oppe selv om man hele tiden har en følelse av hva som skjer. Klippingen er rask, lydeffektene er effektive og noen har åpenbart lært seg å konstruere slosscener, for de få som serveres er da riktig så lekkert filmet.

Lyd og Bilde
Noen ganger kommer man over dvd utgivelser hvor lyden bare er der uten at det verken imponerer eller skuffer. Dette er en slik en utgave. Med et helt greit Dolby Digital spor er dialogene klare nok, miksinga god nok og lydeffektene kraftige nok uten at noe av det vil fungere som demomaterial.

Bildet på sin side er litt mer variabelt. Jevnt over byr denne utgivelsen på en helt grei bildekvalitet uten de største problemene. Noen få artifakter og noe støy dukker opp, men det er generelt sett ett kontrastfylt og klart bilde vi får her. Unntakene er noen få scener som var uvanlig diffuse til å være denne utgivelsen.

Ekstramaterial
Absolutt ingenting. Og for en gangs skyld har ikke utgiveren kalt Trailerne for ekstramaterial; all honnør for den!

Konklusjon
Til tross for en del klisjeer, mangel på de aller råeste actionscenene er XIII en nesten tre timer lang produksjon som har et overraksende godt tempo servert oss av gode skuespillere og en regissør som vet hvordan han skal få selv de enkleste scenene til å fremstå som heftige. Men vær obs, dette er så langt fra Jason og James som du kan komme, og for den som vil ha paraplydrinker, silikon på høy hæler, tekniske duppeditter fra fremtiden og mange humørfylte scener kan bare gå videre.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse