Annonse

Filminfo og video

Body of Lies

Dette er anmeldelse av DVD-versjonen

Helt fra filmens spede barndom og frem til i dag har filmbransjen vært i en konstant utvikling som har resultert i en langt bedre forståelse av hva en virkelig suksessformel er påkrevd å inneholde. Således var året 2008 et meget godt år, med en lang rekke suksessfulle filmer hadde kinopublikummet nok å glede seg over, men hvor mange av disse filmene skilte seg egentlig ut? Etter å ha sett Body of Lies kan jeg i alle fall nevne en.

Roger Ferris er USA’s kanskje beste feltagent i Midtøsten med sitt flytende arabisk, sterke karisma, unike forståelse for situasjonen som råder gatene og evnen til å løse enhver situasjon. Når en ny og livsfarlig religiøs gruppe setter i gang et terrorvelde rettet mot de amerikanske statene sendes Ferris inn for å redde dagen, men i en verden hvor religion og ulike idealer råder grunnen vet man aldri hvem man kan stole på og ikke. Det å holde seg i live er en ting, det å få fatt i lederen bak terroraksjonene er en annen ting, men det å finne ut sannheten er noe som kan forandre hans liv for alltid.

Man tager ett par virkelig gode skuespillere, serverer de et underholdene manus, ansetter en velrenommert regissør og produsent, og sender produktet rett i fingra på et sulten kinopublikum. Så enkelt kan det gjøres, publikummet underholdes og fredagen etter har de glemt denne produksjonen til fordel for neste blockbuster. Body of Lies er filmen som tar denne formelen og gjør en viktig endring; den lettbeinte underholdningen byttes ut med en dagsaktuell situasjon preget av et blodig alvor.

Manuset er skrevet William Monahan viss tidligere prosjekt var den eminente The Departed. Med Body of Lies viderefører Monahan mye av det som gjorde The Departed til den filmen den ble. Historien blir aldri for omfattende men samtidig får man en grundig innføring i de situasjonene som faktisk betyr noe. De spinnville actionscenene uteblir nok en gang og i stedet legges det stor vekt på spenningsmomentet. I alle fall ved første øyekast. Ta Body of Lies for bare nok en film og det vil være alt den er. Den har spenning, den har ørlite grann romantikk, den har litt action og ett par råe scener. Men gå den under huden og dens virkelige styrke vil åpenbare seg. Er dette et kritisk blikk på Onkel Sams ønske om å redde dagen i ethvert land, et nøytralt bilde av situasjonen i Midtøsten eller et generelt samfunnskritisk blikk på en verden hvor nyansene mellom svart og hvitt viskes ut til fordel for penger, makt og pr?

Dette multilags manuset minner på mange måter om en undervurdert blockbuster ved navn Black Hawk Down. Mange av de samme elementene finner vi i de begge og det er kanskje ikke så rart at regissør Ridley Scott også befinner seg bak kameraet på Body of Lies som han gjorde i Black Hawk Down. Ridley har et noe mer rolig forhold til grandiose scener fylt til randen med effekter enn sin bror Tony, men til gjengjeld har Ridley et helt fantastisk visuelt preg i sine filmer, Body of Lies er intet unntak. Med en sterk fargetematikk varierende fra scene til scene tar han oss med på en reise fra midtøsten med sitt markante gulstikk til de kalde og til tider regntunge scenene fra USA. Mannen makter å tilføre filmen en visuell dimensjon som bidrar til dens sterke atmosfære. Og det filmatiske? Absolutt Nydelig! Kameraføringen sitter som et skudd nydelig akkompagnert av et knippe skuespillere som åpenbart trives som fisken i vannet foran kameraet til Scott.

Foran kameraet møter vi to av dagens sterkeste skuespillere; Leonardo DiCaprio i rollen som Ferris og Russel Crowe som hans øverste kommanderende. Leo beviser til gangs at han kan jobben sin; i mange filmer ender man opp med å se på skuespilleren fremfor rollefiguren, det skjer ikke i Body of Lies. Crowe på sin side gir en litt tilsynelatende kaldere rolletolkning, men som med resten av filmen bys det også her på mer enn et lag.

Konklusjon
Body of Lies er filmen som ved første øyekast fremstår som en grunn affære blottet for personlighet og sjel. Ved neste øyekast skifter den raskt ham og ender opp som en flerlags thriller av beste sort med superb skuespillere, en drivende god spenning, et fantastisk visuelt preg og en perfekt balanse mellom spenning, drama og action. Scott, DiCaprio, Crowe og Monahan serverer oss rett og slett en forbasket knakande god thriller som holder på spenningen fra start til slutt.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse