Annonse

Filminfo og video

Tropa de Elite

Året er 1997 og Rio De Janeiro fremstår ved første øyekast som et eksotisk reisemål, selveste hjertet i Brasil. Men for kaptein Nascimento fra elitestyrken Tropa de Elite er hverdagen en helt annen. I en by hvor flertallet av politiet er like korrupte som gatas narkolangere og gatene er preget av vold, dop og død er denne elitestyrken den siste forsvarslinjen, ryker denne er det fritt frem for narkolangerne. Men for Nascimento handler det om så mye mer; med en unge på vei og et familieliv foran seg trekkes han i to retninger; den ene vil mest trolig ødelegge livet hans mens den andre vil ødelegge det livet han er vant til. Når gatene en natt eksploderer i et inferno av blod og død er Rio de Janeiro alt annet enn et ferieparadis; velkommen til helvete på jord.

Tropa de Elite er noe så sjeldent som en overraskelse nesten uten sidestykke. Historien er skrevet av den samme forfatteren som den anerkjente City of God og basert på hemmelige vitnesbyrd fra medlemmer av denne brasilianske spesialstyrken serverer regissør José Padilha en film som tar oss med rett inn i hjertet av Rio. Fremfor å pynte på virkeligheten, skape fiktive helter og gi oss et sminket bilde av denne byen tar han oss med på en reise som få vil sitte uberørte igjen etter.

Kameraføringen er ofte av den håndholdte typen, bildet er rått og voldes serveres i all sin grufullhet. Padilha skaper et realistisk og troverdig uttrykk som hører med til sjeldenhetene i dagens strømlinjeformede filmbransje. Her finnes ei ingen helter og skurker, i stedet møter vi en rekke personer som alle har sine positive og negative sider, forskjellen mellom de kriminelle og politiet er ofte uniformen, og metodene fra begge leire er alt annet typisk norske.

Historien fortelles fra Kaptein Nascimentos standpunkt – nydelig gestaltet av Wagner Moura. Mannen fremstår som råhetens gallionsfigur samtidig som en kjærlig far. Moura spiller med en sådan intensitet og dedikasjon til rollen at en del av de sedvanlige oscarkandidatene bør skjemmes! Moura ER Nascimento, på godt og vondt.

Det tekniske
Ingenting er herligere enn å se en god blu ray utgave av en film. Tropa de Elite vil ved første øyekast fremstå som en skuffelse når man leser bakpå coveret, men det varer bare frem til filmen starter. Til tross for ”bare” ett Dolby Digital 5.1 spor formelig smeller det av lydbildet. Dialogen er glassklar, effektene sitter som de skal og lydbildet er meget troverdig.

Surroundeffektene nærmest danser rundt i rommet og skaper en nesten skremmende følelse av tilstedeværelse; tro meg når jeg sier at noen av scenene er av det kaliberet som gjør at man så absolutt ikke ønsker å bli trukket for mye inn i de.

Bildet servers selvfølgelig i 1080p (1:85:1) og som lyden byr det på en meget sterk troverdighet. Det er til tider møkkete og grumsete, man finner nok av støy og fargespillet er alt annet enn det glattpolerte bildet man får fra tradisjonelle hollywoodproduksjoner. Resultatet er at denne filmen fremstår mer som en dokumentar enn et fantasiprodukt.

Ekstramateriale
Absolutt ikke det spøtt. (???). Vi har her en film som har vunnet en skokk med priser, en film som har blitt hyllet av både publikum og kritikere, og ikke minst en film som har fått en meget god overføring til blu ray formatet, og så får vi ikke noe ekstramaterial overhodet?

Konklusjon
Tropa de Elite er filmen som tar deg med rett inn i den evigvarende konflikten mellom politi og narkolangere i Rio de Janeiro, og presenterer denne konflikten i all sin råhet med en fantastisk tett historiefortelling og ved hjelp av et knippe virkelig gode skuespillere vil denne filmen provosere deg samtidig som den vil få deg til å hente balltreet for å gå ut og banke sjiten ut av både narkolangere og korrupte politimenn. Dette er noe så sjeldent som en ekstremt voldelig actionfilm som får publikummet til å tenke seg om i lang tid fremover.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse