Annonse

Filminfo og video

September Dawn

September Dawn

Karakter

5 
Her i Norge er det ikke mange som har hørt om Mountain Meadows-massakren. Det var her på midten av 1800-tallet at en gjeng mormonere slaktet protestantiske nybyggere som var på vei gjennom deres land. Mormonerne kledde seg ut som indianere for å unngå straffeskyld, og til dags dato har kun en person blitt dømt for saken, og mormonerne nekter for at de har noen innblandelse i dette.

Selve filmen er en sterk og gripende film som tar deg med inn under huden på både mormonerne og nybyggerne. Og fra omtrent første sekund blir mormonerne gjort til det ondeste av onde, mens nybyggerne selvfølgelig er helt rene og så gode som man kan bli. Her ligger en av filmens største feil, for selv om jeg tror mormonerne har et innsnevret syn på verden, så er det nok ikke så ille som det portretteres i filmen. Men for underholdningsverdien er dette selvfølgelig et stort pluss, og det blir veldig enkelt å hate deres levemåte og syn på andre. Hjernevask er vel kanskje et ord man kan bruke rettmessig.

Den ondeste av de onde spilles av Jon Voight, som både har utseende og personligheten til å komme unna med en slik fremtredende person. Det er vanskelig å unngå å hate Voight i denne filmen, omtrent samme hvilket syn du har. Jacob Samuelsen, som Voight portretterer, ser på seg selv som en gudeskikkelse, hvis befalinger må følges for å unngå straff i himmelen. Og ingen i hans "sekt" tenker seg om to ganger før de utfyller hans ønsker, med unntak av sønnen Jonathan som har blitt forelsket i en av nybyggerne.

Men også Jon Gries overrasker meg stort i denne filmen. Tidligere syntes jeg hans rolletolkninger har vært så-som-så, men i September Dawn slår han ordentlig til som John D. Lee, forøvrig den eneste personen som ble dømt. Han er akkurat passe skrullete til å være troverdig og gal til å kunne utføre de handlingene han utfører.

Satt i en vakker natur er September Dawn en film man burde få med seg.

Klikk her for å lese mer om Mountain Meadows-massakren
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse