Annonse
Det er ikke uten grunn at denne boka er oversatt til et førtitalls språk. Den forteller om en fattig servitør som deltar i Hvem Vil Bli Millionær, om en gutt som svarer rett på alle spørsmålene og stikker av med tidenes største pengepremie. Men en fattiggutt som ikke skulle gått lengre enn til 4 utslagsrunde, kan da umulig ha vunnet på ærlig vis. Produsentene er sikre på at han må ha jukset, selv om DVD opptaket ikke klarer å bevise juks på noe plan. Derfor blir politiet innblandet og unge Ram Mohammad Thomas blir offer for noe som ikke ligner annet enn en konspirasjon. Ram står på sitt, han har ikke jukset. I et land som India er de ikke fremmede for bruken av tortur, men Rams beslutning består, han har ikke jukset.

Svaret på Rams utrolige ferd mot toppremien, blir fortalt gjennom hans livshistorie. Han er en fattig og forlatt gutt som har en sørgelig historie bak seg, en gutt som har levd et liv hinsides våre vestlige middelklassedrømmer av hva mareritt angår. Han har måtte tåle motgang fra fødselen av da han ble forlatt av både mor og far, hver gang lykken ser ut til å feste seg hos ham røsker skjebnen den bort fra ham. Men det har ikke hindret ham i hans kamp for å overleve, hans kamp for å komme seg frem, hans kamp for kjærlighet, vennskap og rettferdighet. Han har et større hjerte enn den jevne vestlige husholder og en livsfilosofi man ikke skulle tro at kunne finne grobunn i den tykkeste slummen.

Vikas Swarup belyser mange av problemene ved å leve i summen, de farene som dukker opp i villniset og som gatebarna må kjempe seg igjennom. India har et enormt folketall og en enorm fattigdom. Disse tingene kan bare overvinnes ved å fokusere på det positive ved Indias kultur og på et oppløftende menneskeverd. For på mange måter er Indias fremtid avhengig av at kampen mot fattigdom ikke stagnerer.

Danny Boyle har med Slumdog Millionaire lagd en film som har høstet en mengde priser. Men når du ser filmen så får du følelsen av at den har høstet all denne rosende kritikken av politiske grunner og ikke av den filmatiske opplevelsen. Filmen er bra ja, kanskje mer realistisk enn boka på enkelte plan, eller i det minste med elementer som det er lettere å relatere til. Men at filmen skulle gjøre det så bra på prisutdelingene og nominasjonene er vanskelig å fatte. Langt bedre filmer har gått ut av Oscar utdelingen uten så mye som en eneste stautet. Allikevel så er den en prisvinner uten om det normale. Og det er vel så flott at slike filmer får oppmerksomhet, så lenge det fører til et positivt fokus på det området den prøver å rette fokus mot. Hvis fundamentet Slumdog er bygget på forsvinner inn i glemselen, er alle prisene fåfengte, da er alt gjort til ingen nytte.

Forskjellene mellom filmen og boka er også så store at det er mer riktig å si at Danny Boyle har lagd sin egen versjon av Swarups bok. Filmen er god, engasjerer, men blir noe klassisk og heltedådig mot slutten. Snarveien den har tatt for å gjøre vendinger i historien enklere er noe uforståelig og ville vært bedre ved å følge boka. Det ville ha gitt den mer dybde enn det som speilet seg igjennom i boka, at korrupsjon i politiet er et gjennomgående problem. Du kan betale politisjefen over på din side med den rette prisen. Spillet i kulissene rundt tv-serien er også mer brutale enn i filmen, men til syvende og sist så er begge versjonene herlig fortalt, hver på sin måte. Hva er vel sterkere en en historie om smerte og urettferdighet, om kapitalistenes overtramp mot de fattige, overtramp mot rettferdighet og menneskerettigheter. Dette er emner som alltid engasjerer og får deg til å føle noe når du ser filmen eller leser boka, men boka er for all del å foretrekke her.

>> KJØP BOKEN HER!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse