Annonse
Vår verden går sin vante gang. Som universets (påstått) ubestridte herskere hersker mennesket over jorden. Vi bruker opp dens ressurser for å gjøre våre egne liv bedre om det så være seg å produsere svindyre pelser, lukrative diamanter eller dødbringende våpen. Uten respekt for planeten er vi på vei mot det uunngåelige; en total ødeleggelse av planeten og dermed utslettelsen av oss selv. I et desperat forsøk på å redde planeten ankommer romvesenet Klaatu med et enkelt mål for øyet: utryddelsen av menneskene vil redde planeten. For hva er verdt å redde ved menneskeheten kanskje foruten selve menneskeligheten?

Det hersker ingen tvil om at naturkatastrofer, trusselen om jordens ødeleggelse og romvesener er fascinerende emner for dagens – og fortidens – publikum. Filmer basert på disse og lignende temaer selger som regel billetter i et forrykende tempo. Det ironiske er jo at disse filmene som regel pleier å dukke opp når vår verden møter litt motgang. Og hva oppleves som en større motgang nå om dagen enn nettopp klimapolitikken? Tenk grønt og ta vare på planeten! Om ideen var å la denne filmen tale miljøets sak eller bare underholde oss vites ei, men noe har gått fryktelig galt underveis fra brainstorminga til produksjonen.

Historien i seg selv er halvveis grei, vi har romvesenet som er sendt hit for å sende oss alle til vår skaper slik at blomster og buskas kan få en lysere fremtid, vi har problematikken rundt det å være menneskelig og vi har den godtroende dama som får veldig mye å si for historien. Hadde de nå bare kuttet ut den godtroende dama spilt av Jennifer Connelly og konsentrert seg mer om Klaatu, det særdeles apatiske romvesenet spilt (?) av Keanu Reeves som gjør en av sine mest pregløse roller noensinne så kunne dette ha blitt riktig så bra! Sidehistorien om Connelly sine rollefigur er sterkt med til å ødelegge både flyten og den lille spenningen som det blir lagt opp til. I stedet blir filmen rett og slett en litt kjedelig affære hvor plottet blir totalt likegyldig mens fokuset flyttes over til et fantastisk effektshow som kan imponere de fleste. De historiebaserte scenene fungerer dermed mer som fyllstoff mens man venter på neste imponerende actionscene.

Lyd
Blu Ray formatet ble annonsert med brask og barm, dets fordel med større lagringskapasitet skulle gi oss lyd av en helt annen verden ved hjelp de nye lydformatene, og vips, så ble det gitt ut en hel drøss utgaver hvor lyden var alt annet enn imponerende selv om vi fikk et av de nye formatene. The Day the Earth Stood Still er et herlig imponerende og underholdene unntak. Lydbildet er dynamisk fra start til slutt samtidig som det er glassklart. Detaljnivået og den aktive bruken av bakkanalene resulterer i et lydbilde som skaper en utrolig atmosfære som trekker oss inn i filmen selv i de rolige scenene hvor historien er intetsigende og uengasjerende.

Bilde
1080p er på plass og denne utgivelsens bilde gruser de fleste dvdutgivelsene. Dog er bildet langt mindre imponerende enn lyden til tross for god fargedynamikk. På et generelt nivå er bildet meget bra men ikke minneverdig, men når filmens actionscener ruller over skjermen gnistrer også bildet til med en helt utrolig skarphet og oppløsning. Totalt sett blir det dermed en blandet affære som strekker seg fra veldig bra til meget imponerende.

Ekstramateriale
Her får vi servert en artig liten feature ved navn ”The day the earth stood still picture-in-picture track” som gir deg litt ekstra info mens du ser filmen. Utgavens andre del av ekstramaterialet heter ”Build your own GORT”. En artig liten feature som lar deg bygge din egen beskyttelserobot ved hjelp av designuttrykk skapt av teamet bak filmens spesialeffekter.

Konklusjon
The Day the Earth Stood Still i 2008-versjon er en meget blandet affære som totalt sett er en forholdsvis kjedelig film som allikevel inneholder noen dødsråe actionscener og et utrolig rått lydspor som engasjerer selv i de rolige scenene.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse