Annonse

Ray Charles. Ella Fitzgerald. Frank Sinatra. Samy Davis Jr. Michael Jackson. Donna Summer. We Are The World. Som dråper fra en enorm regnsky over et knusktørt landskap, faller Quincy Jones perler. Små regndråper som gir liv til et jordmon som desperat trenger dråpene. Dette er bare noe av hva den enorme produsenten har produsert.

Fra starten som trompetist i tiden da Charlie Parker, Dizzie Gillespie og Miles Davis leverte sin moderne jazz i BeBop til det som uten tvil er hans største stjerne; Michael Jackson. Qunicy Jones har reist gjennom tiden og lagt igjen sin sjel i arbeidet, i sine album, sine artister, sin filmmusikk og sitt liv. Listen Up er en opplevelse i jazz, der det visuelle er en del av musikken den representerer, den gjenspeiler lidenskapen, den gjenspeiler mannen; Quincy Jones.

Man kan omtrent ikke være musikk interessert uten å vite hvem denne mannen er. Fra midten av femtitallet og frem til idag har han vært aktiv som artist, produsent og kompositør. Han har lagd musikk til filmer som The Color Purlpe, E.T., Roots og Kill Bill. Bak ham ligger et enormt lappetappe av musikk som har sydd seg inn i musikkhistorien med en enorm intensitet og lidenskap. Men livet har ikke alltid vært lett for en mann som ham. Når du arbeider så voldsomt blir noe nødt til å vike. Det «noe», er alt som ikke har med musikk å gjøre. 3 ekteskap, 7 barn. Det er lett å se et mønster her, men man skal ikke legg ord på en slik bakgrunn. Når man ofrer seg for noe, er man nødt til å tape på andre plan.Denne dokumentaren tar deg med på en reise rundt musikkprodusentens liv, hans oppvekst og musikken. Men den er ikke som plukket ut av Discovery Channel med et fast mønster.

Det virker mer som om regissøren prøver å speile sin film over på jazzmusikkens væremåte, som om han ønsker å gi en visuell opplevelse av mannen mens han står omsvermet av sin jazz. Med en mengde cameos som gir kommentarer, et tilbakeblikk på oppveksten i Chicago, minner fra barnsdommen og menneskene han har arbeidet med.

Listen Up er langt i fra en standard, men like fullt en flott dokumentar. Den gir ikke et komplett innblikk i mannens liv, det er langt mer en film enn en dokumentar, en opplevelse og ikke en studie.For den som ønsker å studere Quincy Jones, kan dette ansees som et av flere verk man må igjennom for å lære ham å kjenne. Søk i så fall opp noen biografier, let opp noen andre dokumentarer og google deg gjennom nettet for mer fyldig informasjon. Kan du allerede noe om «The Dude» fra før, så er dette uten tvil en OK film å se seg igjennom.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse