Annonse

Filminfo og video

Pineapple Express

Dale Denton er 25, jobber som leverandør av stevningspapirer og røyker et uvisst antall jointer hver dag. Dama hans er bare 18 år og fortsatt ei skolejente. Når han skal levere kveldens siste stevningspapir, blir han vitne til et mord og flykter hjem til den mest naturlig plassen; sin faste dealers hjem. Uheldigvis er dealeren den eneste småselgeren som har kommet i besittelse av pineapple express, en variant av marihuana og mannen Dale så myrde er både opphavsmannen til gresset og den som skulle hatt stevningsbeviset. Jakten på to steine tomsinger er dermed i gang.

Stoner har sin definitive «fedre» i Cheech & Chong, men Seth Rogen & Co tar genren inn i auraen til en ny generasjon. Stoner handler ikke bare om å røyke gress lenger, men blander action inn i Pineapple Express og gjør dette til en lett underholdende opplevelse. Den er langt i fra noen høydare på kvelden og blir sikkert langt bedre med litt sving i toppen, men den legger en tynt lag med moro igjen etter seg når den er ferdig. Seth kan helt klart trekke bedre av jointene enn James Franco, men samtidig så har Franco et mer troverdig stoner uttrykk igjennom filmen. Franco ser formelig ut til å være en skeiv hippie, mens Seth Rogen er litt for klar i blikket. Men sammen danner de et moderne C&C team som velter rundt i filmen som to tomsinger på vei mot et mål de ikke vet hvor er. Om det blir skivebom eller blink er opp til tilfeldighetene og overraskelsene sitter egentlig langt inne. Det er en forutsigbarhet til stedet men det gjør ikke noe, vi vet jo at dette er en stoner film, så vi tilgir den lett for dens enkle linjer.

Men gress ble ikke et forbudt substans på sekstitallet, etter prøver gjort i all hemmelighet av den amerikanske... etterretningen. Det ble forbudt på begynnelsen av nittenhundertallet som en følge av den nye anti-narkotika lovgivningen som rullet over det amerikanske samfunnet. På den tiden kunne du kjøpe heroin, morfin og kokain på postordre med tilhørende utstyr for injeksjon. Det var på alle måter allerede et samfunnsproblem og på vei til å eskalere. Noe måtte gjøres, og med i det dragsuget havnet marihuana etter trykk fra Sør-Statene. De ville ha de meksikanske fremmedarbeideren ut av landet og gress var assosiert med meksikanske fremmedarbeidere. Dermed ble trykket så stort fra sør at gress havnet i samme bås som harde stoffer. Dette er for all del ikke et forum for å diskutere hva som hører hjemme i forbudsbåsen eller ikke, men Pineapple Express leker med legaliseringen i starten av filmen og setter et uriktig, men komisk bilde på hvorfor gress er ulovlig idag. Dale Delton og alle andre på hans side av diskusjonen føler at dette er urettmessig ulovligheter, men pr i dag så er dette hvordan stua står. Det betyr ikke at vi ikke kan le oss gjennom gode stoner filmer. De er ikke nødvendigvis ekstremt dyktige og prisvinnere, men de får deg lett til å le. De er sjarmerende og søte, uhøytidelige og utfordrende, med underliggende overdrevne moralske slutninger.

Uansett hva ditt syn på gress er, så er stoner en morsom genre som lever videre selv om Cheech & Chong har gitt seg for lenge siden. Når de gamle elefantene går hen for å dø, er det alltid noen ungelefanter som tar over. Gamle kjøtere vil lede flokken inntil de blir drevet ut av ungkjøterne. Og de nye kjøterne fortsetter i et noe nytt konsept av det gamle, men grunnideen ligger fortsatt til grunne; en god stoner film du skal kunne le av.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse