Annonse

Filminfo og video

Basquiat

Fra SAMO til Warhol, fra graffiti til Neo-ekspresjonismens kanskje mest ledende figur. Fra å sove i pappesker i parken til å bli et ledende ikon. På syv år befestet Basquiat seg til å bli en kunster hvis malerier siden ville bli solgt for over 10 millioner dollar. Malerier eid og solgt av bl a Lars Ullrich.

Besetningen i filmen er ingen beskjeden liste. Med David Bowie som Andy Warhol, Michael Wincott som Rene Richard og Dennis Hopper som Bruno Bischofberger, i tillegg til Gary Oldman, Benicio Del Toro, Courtney Love, Christopher Walken, Williem Defoe, Sam Rockwell og Vincent Gallo. Dette er et portrett av en maler, av et menneske, av en invadering av kunstgalleriene i New York og om en begavet ung mann som måtte møte døden i den legendariske sfæren kalt «27». Men når du har vandret gjennom rommene med de høye takene, når du har stirret på lerretene, på fargene, på mønstrene, på kaoset og de grove, vulgære men samtidig smidige figurene i Basquiats malerier, ser du en side av kunsten som ikke stammer fra noen kulturell overklasse, men som har sitt opphav i gatene, i et menneske som ytret seg gjennom å være seg selv.


Basquiat utviklet et nært men anstrengt vennskap til Andy Warhol. De samarbeidet med malerier og Jean-Michel var kanskje Warhols link til en ny generasjon, til en ny tid, og om dette var et resultat av å bruke en annens tilværelse i lyset eller om dette var ren fascinasjon for et annet menneskets arbeid, skal ikke bli et tema her. Men Andys død ble en stressfull affære for Basquiat og medførte et eskalerende bruk av heroin og kokain, dyttet hans depresjoner lenger inn mot sentrum og endte med den fatale dagen som medførte en slutt for livet hans. Vi kan bare spekulerer i hvor kunstens hans ville gått videre, det er umulig å si, men vi har i alle fall bildene, vi har filmen og vi har SAMO, graffitien.

For når vi går gjennom livet er det de små perlene vi ser etter, det er de små perlene vi henger på minneveggen og som definerer vår hukommelse. Filmen om Basquiat er en slik perle. Hans malerier er slike perler. Er man glad i vakre fortellinger så er definitivt Basquiat en film du må se, er du interessert i kunst så er definitivt Basquiat noe du må innom. For denne filmen er en ren opplevelse. Se den, det er alt jeg kan si, se den.

Johnny Depp om Basquiat:
Les her

Rene Richard om Basquiat i Artforum:
Les her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse