Annonse

Filminfo og video

City of Men

Acerola og Laranjinha er begge uten fedre. De har sammen vokst opp i slummen og skal sammen feire at de er på vei til å bli 18 år. Acerola er far til en liten gutt og ønsker å være til stedet for sønnen, men livet i slummen med gangsternes stadige oppgjør, setter tilværelsen på tunge prøver. Dine bekjentskaper og familiebånd kan være nok til sette deg på en dødsliste i et oppgjør. Men etter som oppgjøret mellom de to gjengene intensiveres, finner også de to kompisene ut noe om sin egen fortid, og om sine egen fedre.

Filmer om Rios slum er et populært filmtema om dagen. Etter City of Gods ankomst i 2002, har man i Brasil rettet blikket mot slummen igjen. Forholdene i disse områdene, i de ulike favelaene, er på et nivå som ikke er et liv verdig. Liv går tapt i gjengoppgjørene like lett som man hogger hodet av en kylling, og de som hogger er ofte barn enda, gutter som ikke har rukket å vokse opp. Gjenglederne utnytter de unges gunst og har kun sitt eget ego og terreng i interesse. Deler av Rio er uten tvil noen av de mest voldelige i verden og en av hovedproblemene er fattigdom. Innbyggerne i slummen gjør det de kan for å overleve og for noen betyr dette å bygge opp sin egen gjeng, med sitt eget territorie og overlever slik de finner det best; selge dop, rane og terrorisere. Et menneske som er presset gjør det det må for å ikke dø ut. Det er en helt naturlig instinkt. Med det følger også viljen til å drepe, hvis du må. Og i slummen må du dette, hvis du vil klare deg som en gangster. Dog, livet som gangster er ofte kort. Enten blir du drept, eller du havner i fengsel.

Det de prøver på i Brasil, er å rette blikket på problemene i slummen, hva disse menneskene må gå igjennom bare for å skaffe sitt daglige brød, for å kunne overleve under disse umenneskelige forholdene. Det å bo i et område som er herjet av bander med automatvåpen og som ikke skyr noe for å gå til åpen konflikt, som bruker gatene som sin kamparena, er uvirkelig for mange. Men for folk i slummen er dette dagligdagse hendelser. Å skulle oppdra dine barn når du vet at de enten risikerer å bli drept eller rekruttert må være hjerteskjærende. Alle foreldre elsker sine barn og ønsker et godt liv for dem. Så hvordan kan de gi barna sine et godt liv i et helvete som Brasils slum?

Å arbeide for en bedre hverdag for alle, å arbeide for å utjevne de store forskjellene mellom rik og fattig, arbeidet med å få land som Brasil til å fungere, til å ikke hogge ned regnskog, til å kunne bedre forholdene i slummen, til å skape verdige liv for så mange av sine innbyggere som mulig er idealet. Men om dette er mulig, er en helt annen sak. City of Men forteller en historie om to gutter som har vokst opp uten en far, men også om et høyst vanlig tilfelle. Det er vanlig å vokse opp uten både mot og far i slummen. Og dette er en pris de betaler til fattigdommen.

Se City of Men hvis du har interesse for menneskeverd og for å få et innblikk i et helt annet liv. Dette er en god film.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse