Annonse

Filminfo og video

Den Lengste Dagen

Mai 1944, Tysklands dominans i andre verdenskrig ser i deres øyne ut til å være total, men mens tyskerne fulle av selvtillitt turer fremmover i full fart planlegger de allierte et grandiost motangrep. Når kalenderen tikker imot 6 juni tikker også tyskernes herskerklokke imot slutten. Med over 3 millioner menn, 11000 fly og 4000 skip setter de allierte i gang et angrep uten sidestykke, stedet er strendene i Normandie, og for Tyskland er dette starten på slutten. Denne dagen var uten tvil den lengste dagen noensinne for alle involverte.I ny og ne kommer det små bølger med krigsfilmer.

Flertallet forsvinner ut i glemsomhetens sterke favn mens noen få står seg mot tidens tann og går fra å være gode krigsfilmer til å bli klassiske mesterverk. The Longest Day er selv blant de store klassikerne noe utenom det vanlige. Med fire regissører, 2 oscar statuetter, nesten tre timers spilletid, 42 store stjerner blant skuespillerne og en fortellerteknikk som serverer oss historien fra fire forskjellige standpunkter har The Longest Day beholdt sin storslagenhet selv nå over 40 år etter dens opprinnelige premiere.The Longest Day forteller den velkjente historien om slaget ved strendene i Normandie, men til forskjell fra mer kjente filmer får vi her et grundig innblikk i slaget fra både den tyske, amerikanske, engelske og franske leieren.

For å bidra til realismen brukes det en stor mengde tyske skuespillere som serverer dialogen på tysk, uten tvil en befrielse etter hundrevis med filmer hvor selv indianere i de mørkeste skogene har lært seg engelsk. Med staute skuespillere som John Wayne, Richard Burton, Sean Connery og Henry Fonda (bare for å nevne et lite fåtall) fremstår rollegalleriet som like troverdig som de grandiose slagscenene som nærmest okkuperer to tredjedeler av filmen.

Det er imidlertid bare et lite problem. ”For mye av det gode er sjelden bra” – og i dette tilfellet passer denne påstanden dessverre litt for godt. Filmens største ankepunkt blir overraskende nok også den største styrke; dens omfattende og grandiose innhold. Med et ekstremt stort rollegalleri ligger hovedfokuset på en liten del mens flertallet dukker opp for så å forsvinne til tross for at man som seer gjerne vil vite mer. De grandiose slagscenene skyller innover publikummet som en bataljon med skytende soldater, all ære til det grandiose, men i dette tempoet ble nærmest en overdose på det verste.

Lyd
Med en film laget i 1962 skal jeg ærlig innrømme at lydsporet i DTS HD Master Audio 5.1 imponerte samtidig som det skuffet som en naturlig konsekvens av filmens alder. Filmen er tross alt over 40 år gammel og originallydsporet er 2kanals stereo. Riktignok har utgiver gjort en formidabel jobb med å mikse lydsporet slik at bakkanalene er alt annet en anonyme under de grandiose slagscenene men selve sammenhengen i lydbildet; selve essensen i et troverdig surroundlydbilde mangler dessverre. Dog skal lyden slik den er ha all mulig skryt. Under arbeidet med dialogen har lydteknikerne åpenbart hatt øra på stilk og vist en enorm dedikasjon til sitt arbeid; den er klar, krisp og meget rein. Støy og andre uheldige artefakter under dialogen er så å si komplett fraværende.Under de store slagscenene skyller lyden mot seeren som en ustoppelig bølge av effekter som nærmest hamrer løs på kroppen. Ikke helt referanseklasse, men som med resten av lyden overraskende bra med tanke på filmens alder.

Bildet
1080p er uten tvil den nye standarden og med blu ray formatets fordeler fremstår bildet som både imponerende bra og skuffende dårlig. Det positive er at det er klart og skarpt med sterke kontraster mellom sort og hvitt, det er ikke mye som tyder på denne filmen er så gammel som den er. Men dette skaper også et lite dilemma. Filmen er for det første over 40 år gammel når denne omtalen skrives og den er i sort/hvitt. Så bra som den er pusset opp gir den heller uttrykk av å være spilt inn i dag når det kommer til det bildetekniske. Jeg fikk nesten litt følelsen av en slags animasjonsfilm under visse scener hvor bildet har blitt støvsugd såpass hardt det ser direkte unaturlig ut. Ved andre ord meget imponerende men meget ødeleggende for følelsen av å se en film fra 60tallet.

Ekstramaterialet
Oh my! Denne filmen har fått en helt fantastisk BluRay utgave for alle som vil fordype seg i denne grandiose historien. Med en 2disc utgivelse overøses vi med timesvis med dokumentarer og annet ekstramaterial som tilfører en helt ny dimensjon til selve filmopplevelsen. Men som med filmen kan det fort bli litt for mye av det gode. Nedenfor følger en kort oversikt over hva vi her får servert.*Kommentatorspor 1: En av de fire regissørene, Ken Annakin, gir oss et godt innblikk i selve produksjonen av filmen.*Kommentatorspor2: Historiker Mary Corey tar for seg det historiske aspektet ved filmen og påpeker hver minste historiske unøyaktighet.

*A Day to remember: Regissør Ken Annakin tar oss med bak scenene i disse 18 minuttene og forteller oss enda litt mer enn hva han gjorde på kommentatorsporet. Selv om det blir mye repetisjon er det for så vidt en helt ok dokumentar.

*A Saloute to corage: en 44min lang dokumentar som tar for seg begivenhetene som ledet frem til invasjonen ved Normandie. En liten kurositet er at selveste Burt Reynolds har fortellerstemmen her.*Backstory: En liten merkelig dokumentar i mine øyne som i stedet for å konsentrer seg om selve filmen tar for seg produsenten Darryl Zanuck som også grunnlag Fox. Her får vi kort sagt vite hvorfor mannen hadde troen på konsepter som The Longest Day.

*D-Day Revisited: 52min med arkivscener fra selve produksjonen. Etter de tre første featurene virket denne i mine øyne en liten smule overflødig.

*Darryl F. Zanuck – A Dream Fullfilled: Denne lille greia på 4 min har jeg liten forståelse for hvorfor overhodet er med. Dette er kort sagt 4 min med svada hvor Zanuck forteller som sin fars karriere.

*Trailer.

Konklusjon
The Longest Day på BluRay er et imponerende skue, både rent filmteknisk og utgivelsemessig. Filmen er et grandiost verk på alle mulige måter som dessverre har en lei tendens til å nærmest overdosere sitt publikum med actionscener mens den holder oss underernært på det personhistoriske. Utgavens tekniske del imponerer lydmessig alderen tatt i betraktning uten å fremstå som en referanse mens det bildemessig er en merkelig affære hvor det rett og slett er litt for bra og glattpolert. Ekstramaterialet byr på plenty man kan kose seg men som med filmen blir det litt for mye av noe og altfor lite av noe annet. Til tross for disse ankepunktene er dette en utgivelse man – for filmens skyld – bør få med seg om man liker gode krigsfilmer, for god og imponerende er den så absolutt.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse