Annonse
De fleste som leser denne omtalen har antakelig sett filmen før. Undertegnede er ingen stor fan av amerikanske western-filmer men Leones spaghetti-westerns er noe helt annet. Så at denne filmen kommer ut på blu-ray er faktisk riktig gøy. I tillegg til å få se denne klassikeren i god kvalitet får man med en hel haug med ekstramateriale. I ”special features” boksen finns det mye gøy både for blodfans – og for de som bare har sett at Sergio Leone leverer noe helt spesielt, men ikke klarer helt å sette fingeren på hva slags grep han egentlig har tatt for å få filmene sine så tøffe.

Historien i Den gode, den onde og den grusomme er jo ikke noen stor historie selv om det ser sånn ut på noen av de stilige panoramabildene. Du har Tuco (Eli Wallach) som er en mexicansk skurk. I starten av filmen har han et lukrativt opplegg med Blondie (Clint Eastwood) som leverer inn Tuco til myndighetene, mottar dusøren og redder Tuco fra galgen. Et helt greit opplegg som ryker da Blondie bestemmer seg for å etterlate Tuco for seg selv og  uten vann i ørkenen. Etterhvert fører skjebnen dem sammen igjen, etter et møte med en døende soldat ved navn Bill Carson. Hans opplysninger på dødsleiet sender dem på jakt etter en stor skatt som angivelig er begravd på en gravlund for soldater som har falt i den amerikanske borgerkrigen. Tuco har navnet på kirkegården, Blondie har navnet på graven. Den grusomme (Lee Van Cleef) er en leiemorder og har jaktet på Bill Carson og gullskatten. Han finner ut Tuco og Blondie sitter på hemmeligheten og jakten på å få tak i gullet er i gang. Styrken i filmen er den stemningen Leone har klart å få til. Musikken til Ennio Morricone er helt super. Den litt storfilmaktige panorama filmingen kombinert med nærbilder av alle de fantastiske ansiktene vi får se i filmen funker veldig bra. Det gjorde den før og nå, på blu-ray, blir det enda bedre.

Ekstramaterialet er som nevnt veldig bra på denne disken. Det er relevant fordi det gir seeren en fordypning i de elementene som gjør Leones filmer spesielle men som ikke nødvendigvis er så lett å peke ut. Det er to kommentarspor, ett med filmhistoriker Richard Schickel og et med Christopher Frayling. Ellers er det to korte filmer som peker på Leones særegenheter, plus en dokumentar som prøver å gi filmen historisk troverdighet. det er også endel info om musikken, og i tillegg får vi innblikk i restaureringen av orginalbåndene, et par slettede scener og selvfølgelig trailers. Alt i alt har det blitt en bra pakke. Filmen sitter fremdeles og ekstramaterialet hever opplevelsen ekstra. Iallefall for de som er interessert i å høre litt mer om hva som ligger bak denne filmen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse