Annonse

Filminfo og video

Shottas

1978. To gutter henger rundt i Kingstons slumområder og bestemmer seg for å rane en leveransebil for å kunne dra fra Jamaica og til Miami. 20 år senere blir Biggs deportert tilbake til Jamaica etter å ha sittet 4 år i fengsel. Når han går ut av flyplassen er vennen fra barndomsdagene på plass og tar ham i mot. Sammen danner de et brutalt par uten respekt for ordensmakt eller rivaler. Men målet er Miami og Mr Bruckshut får kjenne på kroppen hva det vil si å få Biggs, Wayne og Mad Dog hengende rundt sine «forretninger». Vennskap mellom to gangstere, loyalitet mellom partnere og grådighet på prøve, det er alpha hanner som hundser hverandre i slåsskamp i bakgården og mens støvet legger seg rundt dem, er noen dømt til å tape.

Shottas er et tydelig eksempel på at det går an å lage gode filmer med lite penger i kista og at det er mulig å følge en visjon uten å miste fotfeste. Cess Silvera har både skrevet og regissert filmen, og hvis mannen fortsetter å lage film av denne kvaliteten, har vi en håndtverker på trappene som vi bare kan glede oss til å se mer av. Shottas ble gitt ut direkte på DVD, men vi skulle ønske at vi kunne sett den på kino, for det er definitivt en verdig kinofilm. Med et soundtrack spekket med høykvalitetsreggea blir dette også en lydopplevelse som er perfekt plassert inn i det visuelle bildet. Språket er av den sorten så det er umulig å forstå uten å ha tekst til, rendyrket Jamaica-engelsk og så gangerster som du kan få det.

På rollelista har Silvera fått med seg Bob Marleys sønn Ky-Mani Marley, Wyclef Jean og Spragga Benz. Mange av rollene er besatt av Reggea og rap artister, en del ukjente fjes for de fleste, men de leverer i en film som oppnådde kultstatus lenge før den ble gitt ut, takket være en bootleg utgivelse. Shottas innehar en helhet og klarer å styre unna de verste klisjeene, men det er vanskelig å lage slik action uten å være litt småharry, men det er forskjell på å grave seg ned i brukte uttrykk og holde kroppen godt hevet over vann.

Skuddveksling i jacuzzien, dreadlock rasta og Jah lives, Shottas er en avkledd og sjarmerende film like kul som Blood in, Blood out og Dead Presidents. En sikker vinner for alle som elsker gangerster filmer og reggea.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse