Annonse

Filminfo og video

Body of Lies

Dette er anmeldelse av Blu-ray-versjonen

Helt fra filmens spede barndom og frem til i dag har filmbransjen vært i en konstant utvikling som har resultert i en langt bedre forståelse av hva en virkelig suksessformel er påkrevd å inneholde. Således var året 2008 et meget godt år, med en lang rekke suksessfulle filmer hadde kinopublikummet nok å glede seg over, men hvor mange av disse filmene skilte seg egentlig ut? Etter å ha sett Body of Lies kan jeg i alle fall nevne en.

Roger Ferris er USA’s kanskje beste feltagent i Midtøsten med sitt flytende arabisk, sterke karisma, unike forståelse for situasjonen som råder gatene og evnen til å løse enhver situasjon. Når en ny og livsfarlig religiøs gruppe setter i gang et terrorvelde rettet mot de amerikanske statene sendes Ferris inn for å redde dagen, men i en verden hvor religion og ulike idealer råder grunnen vet man aldri hvem man kan stole på og ikke. Det å holde seg i live er en ting, det å få fatt i lederen bak terroraksjonene er en annen ting, men det å finne ut sannheten er noe som kan forandre hans liv for alltid.

Man tager ett par virkelig gode skuespillere, serverer de et underholdene manus, ansetter en velrenommert regissør og produsent, og sender produktet rett i fingra på et sulten kinopublikum. Så enkelt kan det gjøres, publikummet underholdes og fredagen etter har de glemt denne produksjonen til fordel for neste blockbuster. Body of Lies er filmen som tar denne formelen og gjør en viktig endring; den lettbeinte underholdningen byttes ut med en dagsaktuell situasjon preget av et blodig alvor.

Manuset er skrevet William Monahan viss tidligere prosjekt var den eminente The Departed. Med Body of Lies viderefører Monahan mye av det som gjorde The Departed til den filmen den ble. Historien blir aldri for omfattende men samtidig får man en grundig innføring i de situasjonene som faktisk betyr noe. De spinnville actionscenene uteblir nok en gang og i stedet legges det stor vekt på spenningsmomentet. I alle fall ved første øyekast. Ta Body of Lies for bare nok en film og det vil være alt den er. Den har spenning, den har ørlite grann romantikk, den har litt action og ett par råe scener. Men gå den under huden og dens virkelige styrke vil åpenbare seg. Er dette et kritisk blikk på Onkel Sams ønske om å redde dagen i ethvert land, et nøytralt bilde av situasjonen i Midtøsten eller et generelt samfunnskritisk blikk på en verden hvor nyansene mellom svart og hvitt viskes ut til fordel for penger, makt og pr?

Dette multilags manuset minner på mange måter om en undervurdert blockbuster ved navn Black Hawk Down. Mange av de samme elementene finner vi i de begge og det er kanskje ikke så rart at regissør Ridley Scott også befinner seg bak kameraet på Body of Lies som han gjorde i Black Hawk Down. Ridley har et noe mer rolig forhold til grandiose scener fylt til randen med effekter enn sin bror Tony, men til gjengjeld har Ridley et helt fantastisk visuelt preg i sine filmer, Body of Lies er intet unntak. Med en sterk fargetematikk varierende fra scene til scene tar han oss med på en reise fra midtøsten med sitt markante gulstikk til de kalde og til tider regntunge scenene fra USA. Mannen makter å tilføre filmen en visuell dimensjon som bidrar til dens sterke atmosfære. Og det filmatiske? Absolutt Nydelig! Kameraføringen sitter som et skudd nydelig akkompagnert av et knippe skuespillere som åpenbart trives som fisken i vannet foran kameraet til Scott.

Foran kameraet møter vi to av dagens sterkeste skuespillere; Leonardo DiCaprio i rollen som Ferris og Russel Crowe som hans øverste kommanderende. Leo beviser til gangs at han kan jobben sin; i mange filmer ender man opp med å se på skuespilleren fremfor rollefiguren, det skjer ikke i Body of Lies. Crowe på sin side gir en litt tilsynelatende kaldere rolletolkning, men som med resten av filmen bys det også her på mer enn et lag.

Lyd
Hvor dvdutgaven til tross for å være bra teknisk uten å imponere stille denne fantastiske BR  utgaven i en helt annen liga.  I kjent Warnertradisjon får  vi servert et DD TrueHD lydspor som bør være i stand til å imponere selv de mest kresne av oss. Denne filmen byr riktignok ikke på en perlesnor med actionscener, men allikevel er lydsporet på denne utgaven mikset slik at man blir dratt med inn i filmens atmosfære på en til tider skremmende måte. Lydbildet brer seg rundt om i rommet og plasserer titteren midt i handlingens sentrum. Dette til tross for at mesteparten av lyden kommer fra frontrekken! Lyden i seg selv er krystalklar og sjeldent realistisk. Man hører lett variasjoner i stemmer, forskjell på tilsynelatende like våpen som blir fyrt av og ikke for å glemme lyden av kassettspillerne til han fyren bakers i bildet!

Bildet
Noe annet enn 1080p på en denne BR utgaven ville ha vært noe naturstridig. Selve 1080p betegnelsen begynner vi jo så vidt å bli vant til og etter at BR nå begynner å bli et meget utbredt format skal det stadig mer til for å imponere et stadig mer kresent publikum. Body of Lies har dog ingen problemer med å imponere rent bildemessig. Jeg har tidligere nevnt Ridleys Scotts særegne stil hva lys og farger angår, og dette uttrykket kommer virkelig til sin rett på denne knivskarpe overføringen. Til tross for iherdige forsøk fant jeg rett og slett ikke en eneste feil på bildet på denne utgivelsen. Fargedynamikken oser klasse, fargene er sterke men ikke mer enn at de føles naturlige, lyssettingen er bortimot perfekt, og selv satt jeg igjen meget imponert.

Ekstramaterial
*Kommentarspor med reigssør Ridley Scott, manusforfatter William Monahan og novelleforfatter David Ignatius.

*Ationable Intelligence: Deconstructing Body of Lies. Denne funksjonen kan sees som 9 korte dokumentarer hvor hver tar for seg en spesifikk scene i filmen. Disse minidokumentarene gir oss en del informasjon rundt disse scenene og vi får også mang ett intervju med involverte fra filmen.

*Interactive debriefing: Intervjuer som går litt dypere enn hva de fleste gjør. Filmens involverte gir oss et svar på hva de synes om filmen, historien, situasjonen i midtøsten osv.

*Deleted scenes. 6 utelatte scener hvor man kan velge om man ha med et kommentatorspor fra Ridley Scott eller ikke.

Konklusjon
Body of Lies på BluRay er høydepunkt av de sjeldne. Denne filmen er høyst dagsaktuell, den byr på sitrende spenning, superb skuespill, et fantastisk visuelt preg og få men heftige actionscener. Dette er filmen som ved første øyekast som ser ut som nok en pro-USA affære, men som ved neste øyekast byr på lag etter lag. Og på BR forsterkes alt det gode ved filmen takket være lyd og bilde i referanseklasse. Det å kunne blåse opp et bilde på 100tommer uten å se en eneste feil og det å kunne skru opp volumet på nabofiendtlig nivå uten å bli sliten i øra hører med til sjeldenhetene.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse