Annonse

Filminfo og video

Menn som hater kvinner

Det som uansett er sikkert er at Menn som hater kvinner er en velskrevet roman, at den er spennende og bærer på enorme personskildringer som man, i alle fall på forhånd, ville tro at vanskelig kunne la seg overføre til den filmatiske opplevelsen. Når du leser den lurer du på hvordan filmen vil kunne gi et like stort innblikk i objektene som boka viser til. Det ligger så mye dybde bak hver person, hver scene, hver handling at en voiceover måtte gått kontinuerlig for å dekke all den informasjonen fra boka. Denne stadige flyten av skildringer er nettopp det som gjør dette til hva det er; en bok du ønsker å sette deg inn i og som hele tiden driver deg avsted i handlingen. Den har et enestående flott par i Lisbeth Salander og Michael Blomkvist. I disse to alene ligger det nok til at filmen vil drukne i manglende informasjon. Og når du så tenker på alt som ligge rundt, kan du ikke tro at dette vil kunne fungere på film. Det er sikkert som natten at en slankeprosess MÅ til for å gjøre dette om til film.

Selv om du kanskje sitter med en god bok i hånda, er ikke dette en overbærende nyskapende bok. Det er dens grundige skildringer som gjør at de fleste scenariene i boka fremstår interessante og gir en sårt trengt dybde. Uten disse til stadige utredningene av alt og alle hadde mye av boka lett sklidd ut i mengden av bøker på markedet. Så når det er dette som gjør den så bra, hvordan, som vi har spurt, kan dette bli bra på film?

Det er vanskelig å ta folk som uttrykker at de synes filmen er bedre enn boka seriøst, men hvis Donald Pocket er de eneste referanser til «bøker» er det forståelig at det å lese en riktig bok kan være krevende. At man derimot ikke setter så pris på sjangeren og heller kunne tenkt seg å lest noe annet kan også være forståelig, men filmen er på ingen måte bedre enn boka. Det er en hel del endringer som måtte til for å gjøre dette mulig å filmatisere. Noe ble slanket bort, noe ble gjort helt om om og noe ble forenklet. Alt dette er greit, sånt kan vi fint leve med. Det er først hvis filmen mister sitt fokus av vi kan stille kritiske spørsmål. Menn som hater kvinner på sin side er en bra film, den leverer varene sine som spenningsfilm og legger frem en visning som er lett å la seg ble sjarmert av. De har fått frem Salander slik hun fremstår i boka, Advokat Bjurman ser like slesk ut som man hadde sett for seg og brutaliteten gjenspeiles godt når vi ser disse scenene på film. Den legger ikke skjul på noe usminkede realiteter som smertefull gange etter rektal mishandling, samtidig som den tar bort ting du virkelig savner fra bokas univers. Det du savner er dog ikke ting som gjør filmens handling dårlig, bare naturlig... mindre i omfang. Boka kan sammenlignes med den tiden da det var status å være god å feit, at fedme var et symbol på å være velstående og inneha frodighet. Filmen på sin side er den slankere, kanskje litt magre arbeideren ute på jordet, som gjør en god jobb men allikevel ansees som noe mindreverdig på grunn av sin status. Ingen av disse er selvfølgelig mindre av verdi, men det er ikke til å komme utenom at den feite har, som et offer av sin tid, et langt høyere verdighetsstempel.

Vi kommer ikke utenom hypen rundt Menn som hater kvinner-hypen. Larssons død, samboeren som sitter ribbet igjen for arv av sin ugifte mann, vi kommer ikke utenom grådighet, utenom kontroverser og debatter, om symbolikk og de faktum at mannen ved siden av meg i kinosalen kom med den tørre, men dog så rudimentære tanke ytrende høyt nok til at jeg ble lamslått over hans manglende evne som menneske: Hun ber jo om det, sier han til det jeg vil anta var hans kone. Det han kommenterer er voldtektsscenen i filmen. Yeah, rignt var alt jeg tenkte og flyttet meg raskt tre rader bakover i salen for å slippe å sitte ved siden av ham lenger. Men vi dropper alt dette, vi lar der ligge. Alt jeg kan si om denne boka er at jeg på langt nær liker sjangeren og ikke satte så stor pris p den personlig, men forstår at dette er en velskrevet og dyktig roman. Filmen var på sin side et godt stykke arbeid den også og sto til de fleste forventningene og ødela lite av minnet om boka. Du kan trygt se den uten å gå gråtende ut i fortvilelse over at de har forsøple opplevelsen din.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse