Annonse
The Cat: Spider’s webs just have to be big enough to catch flies.
Neil Gaiman, mannen bak verket The Sandman, har også gitt ut flere bøker. Når man er en slik historieskaper som Gaiman, er det rent naturlig å også skrive bøker, og ikke bare skape dem visuelt i form av tegnede fortellinger. Med Coraline viser han at han har en mesterlig evne til å fortelle med et språk som lett vil kunne trollbinde både små og store lesere. Coraline ligger like godt i hendene på en voksen leser som en ung lesers små never. Det er lettfattelig og utfordrende på en måte som bare gjør deg glad og du ønsker å kose deg med det du har i hendene.

Verden rundt Coraline er et levende bildeteppe som spinner seg av sted som på en krokete og finurlig vev, men også med en avslappet holdning til det som omgir Coraline. Hun er ung og sitter ikke med en voksens syn på tilværelsen, hun har med andre ord et løsningsorientert sinn slik bare et barn kan ha det. Hun har ikke et voksent fornuft og dette er nøyaktig det som er hennes redning.

Men når Coraline er en herlig bok og så er den en fabelaktig film. Det er vanskelig å si for mye om selve handlingen, for ikke å røpe for mye av hva som skjer, men det er forskjeller i elementene, forskjeller i de to verdenene hvor potensialet er utnyttet til det fulle i filmen. Selv om dette er endringer av mindre betydning i forhold til opplevelsen, så er de store i helheten, og dette gjør filmen til en helt og holdent strålende liten sak. Filmen er på mange områder mer fargerik, fantasifull og langt mer sjarmerende enn boka. Det er en sann glede å utrope denne filmen som en klar vinner hvis vi skal sette de to opp mot hverandre. Men det betyr jo ikke at boka er underlegen, filmen har bare utnyttet sitt potensiale med tanke på den visuelle fordelen den har. Den er helt klart basert på boka og følger den ikke slavisk, men gjør nødvendige endringer for å fascinere oss mest mulig. Både som voksen og som barn kan du lett sette pris på Coraline og verdsette den som en tidløs barnefilm, en film barna sikkert vil kunne huske i lang tid.

Det er umulig å skrive denne artikkelen uten å ta en titt på Neil Gaiman og hans utrolige kreasjoner. Med tegneserien The Sandman, romanen American Gods og barneboka Coraline, viser han sin allsidighet som forfatter og at han langt ifra kan puttes i en enkelt bås. Han har vunnet en rekke litteraturpriser og omtales av sin fanskare som en rockestjerne på forfattertreet. Han har samarbeidet med Terry Prattchet, mannen bak Discworld serien, har skrevet manuset til filmen Beowulf og er en nær venn av Tori Amos. Det er en like allsidighet ved Gaimans liv som i hans forfatterskap og har du ikke opplevd noe av hans verk enda er det på tide du gir ham en sjanse. Du vil neppe bli skuffet.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse