Annonse

Filminfo og video

Lost Boys

The Lost Boys

Karakter

3 
Den enslige moren Lucy flytter til den presumptivt rolige småbyen Santa Carla  sammen med sine to sønner Michael og Sam. Til tross for byens status som landets hovedstad for mord later det til å være reine himmelen. Men når Michael begynner å forandre seg på en særdeles negativ måte etter å ha hengt ei natt med byens bøller må Sam innse at Michael bare ikke er den samme kjærlige broren han en gang var.

Sammen med byens lokale vampyrjegere i form av de to brødrene Frog starter en innbitt kamp for å redde Michael. Men det å overbevise en unggutt om at det er uheldig å sove på dagene, feste natten lang og boltre seg i damer og alkohol for resten av evigheten er kanskje ikke det letteste man kan bedrive dagene med.

For meg har vampyrfilmer alltid vært en slags hellig gral uavhengig hvor dårlig de har vært. Det er noe med legenden om vampyrisme som alltid har tiltalt meg. Lost Boys er kanskje denne sjangerens største ikon med en enorm fanskare og med status som kultfilm er dette en film ”alle” vampyrelskere vet om. 

Med Joel Schumacher bak kameraet er Lost Boys vampyrfilmen som virkelig tar temperaturen på epoken den har blitt laget i. Gutter med hockeysveis og lengre hår enn jentene, fargesprakende klær, flust med planter man kunne røyke og den berømte puddelrocken. Alt er med i Lost Boys og jeg skal ærlig innrømme at jeg falt pladask for denne 80talls atmosfæren Schumacher har maktet å tilføre denne filmen. Like pladask falt jeg for karakteren Edgard Frog spilt av Corey Feldman. Dette m være en av tidenes mest spesielle vampyrjegere og Feldman spiller rollen med en sådan innlevelse at figuren faktisk har blitt ikonisk.

Men der stopper også det positive i mine øyne. Historien i seg selv fungerer som et helt greit utgangspunkt for en ungdommelig vampyrhistorie, bortsett fra at den tar seg selv altfor alvorlig til å bli så ungdommelig som den prøver på å være. Den syrlige humoren stikker sjelden frem og flyten i filmen blir ganske så amputert av et skuespillerensemble viss dialog rett og slett er monoton og til dels kjedelig.  Da hjelper det fint lite at skuespillere som Kiefer Sutherland og Jason Patrick gjør sitt beste for  å underholde. Om ikke annet er det nostalgisk å se to av dagens store stjerner når de var i startfasen av deres karrierer.

Bilde
Lost Boys er en film jeg har sett på tv, vhs, dvd og nå BluRay, og med sin 1080p koding er det ingen tvil om at BluRay utgaven er de andre total overlegen. Skarpheten er etter dagens standard meget god, men når man ser på hvor gammel denne filmen egentlig er blir dette intet mindre enn imponerende. Bildet er også bortimot komplett fritatt for smuss og andre irriterende artefakter. Det eneste jeg kan sette fingeren på er at fargene mangler en del punch, noe som kommer tydelig frem når scenene viser fargesprakende klær og tivolier i god 80talls ånd. Akkurat dette ble noe matt, men allikevel langt bedre enn på dvd utgaven.

Lyden
Slettes ikke så imponerende som bildet. Denne filmen – og utgavens – største bakdel er at det originale lydsporet inneholdt fint lite informasjon i surroundkanalene. Da hjelper det lite at dialogen riktignok er klarere enn på mange år og at man får servert et greit detaljert lydbilde i front. Skjer det ikke noe der bak mister man følelsen av å sitte midt i handlingen. Dermed føles det litt overkill å ha et Dobly TruHD spor.


Ekstramateriale
-    Kommentarspor med Joel Schumacher: et enmannsshow hvor regissør Schumacher deler sine tanker rundt filmen.
-    The Lost Boys: A retrospective: En nyprodusert dokumentar som lar oss møte Schumacher, Produsent Richard Donner, Michael Chapman og noen av skuespillerne hvor de reflekterer tilbake på filmen.
-    Inside the vampires cave: En firedelt dokumentar som tar for seg filmens produksjon og hvordan det hjalp å få Schumacher om bord. I tillegg snakkes det litt om filmens komiske aspekt kontra det horrorbasert, vi får se litt på skapelsen av vampyrene og ikke minst får vi høre litt om tankene rundt en oppfølger.
-    Vampire out: The Undead Creations of Greg Cannom: En dokumentar om jobben med å skape filmens vampyrer.
-    Haimster and Feldog: The story of the 2 Coreys: Corey Feldman og Corey Haim hvor de to får snakke litt om deres sammarbeid både i denne filmen og andre. Underholdene på sitt beste, dog neppe helt tiltenkt. Disse to er ikke de absolutt skarpeste knivene i skuffen.
-    Multi-angle commentary with Carey Haim, Corey Feldman and Jamisjon Newlander: En spesifikk sekvens hvor de tre har laget hvert sitt kommentatorspor.
-    Lost scenes: 18 mer eller mindre relevante snutter som egentlig ikke tilfører noe spesielt til Lost Boys konseptet.
-    Vampire photo gallery: en 10minutter lang montasje med 78 bilder fra filmen.
-    Music Video med Lou Gramm og hans Lost in the shadows.
-    Trailer.

Lost Boys på BluRay vil nok tilfredsstille fansen som lenge har ventet på en omfattende og teknisk god utgave, men for meg har det fortonet seg litt annerledes. Filmen i seg selv ble en forholdsvis monoton affære hvor en og annen humoristisk scene brøyt opp og fremkalte latteren. Det tekniske er langt referansekvalitet og ekstramaterialet er riktignok omfattende med til dels repeterende.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse