Annonse

Den som ikke har hørt om Tom Hanks har ikke sett film, denne mannen står med to Oscar-statuetter og fem nominasjoner, og tre Golden Globe-statuetter på syv nominasjoner. Hanks kan spille alt, enten det er komedie eller seriøse roller i krigsfilmer.

Thomas Jeffrey Hanks ble født i Concord i delstaten California. Faren var Amos Mefford Hanks og moren Janet Marylyn Frager, som var av portugisisk-amerikansk opprinnelse. Etter en skilsmisse endte Hanks opp sammen med tre av søsknene sine hos faren, mens yngstemann flyttet inn sammen med moren.

Hanks studerte ved Chabot College, før han gikk videre til California State University. Tom Hanks var ingen populær figur verken for medelever eller lærerne, men han holdt seg mest for seg selv uten å forsøke å gjøre et inntrykk på noen. Mens han studerte ved CSU ble han kjent med Vincent Dowling, som var sjef for Great Lakes Theater Festival i Cleveland. Hanks bestemte seg for å slutte på skolen og fikk jobb som assistent ved festivalen, noe som førte til en treårs jobb hvor han gjorde alt fra lyssetting til scenearbeid.

Etter hvert begynte Hanks så vidt å få roller på scenen også, og etter hvert var han å finne som Gremio i Shakespear-stykkene Troll kan Temmes (Taming of the Shrew), og deretter som Proteusi To Herrer fra Verona (Two Gentleman of Verona). I sistnevnte rolle imponerte han såpass at han fikk sin aller første pris da han vant Best Actor Award fra Cleveland Critics Circle.

I 1979 flyttet han til New York hvor han møtte opp på alle de auditionene han kunne. Hans filmdebut kom med filmen ”Han Vet Du er Alene”, og like etterpå fikk han en rolle i TV-filmen ”Mazes and Monsters”. En talentspeider så hans potensiale, og gjorde at han fikk være med i TV-serien "Bosom Buddies" som Buffy Wilson. Denne serien varte i to sesonger, og takket være den fikk Hanks etter hvert gjesteroller i flere TV-serier, blant annet ”Taxi”, ”The Love Boat”, ”Family Ties” og ”Happy Days”.

Hans første gjennombrudd kom nettopp takket være ”Happy Days” hvor filmskaperen Ron Howard spilte rollen som Richie. Howard og Hanks fikk en god tone sammen noe som skulle føre til flere samarbeid opp gjennom årene, men den aller første kom med filmen ”Splash”. Her kom han for å opprinnelig lese for rollen som Freddie Bauer, hovedrollens bror. Men Hanks imponerte alle og fikk i stedet hovedrollen. Broren ble i filmen spilt av John Candy.

Etter denne noe overraskende suksessen fikk Hanks noen flopper på listen før hans andre gjennombrudd kom, i en film som for alvor skulle skape navnet Tom Hanks. Dette var i filmen ”Big” hvor han spiller en 12-åring i kroppen til en voksen mann. Her fikk han sin første Oscar-nominasjon og den første filmen som skulle innkassere over 100 millioner dollar (siden har han hatt 18 til per 2008).

Men selv med denne suksessen skulle det komme flere mislykkede forsøk for Tom Hanks. Han hadde delvis suksess med ”Turner & Hooch”, men med filmer som ”Nabohyster” og ”Hopp i vulkanen” måtte han tappert se at kritikken haglet. Aller verst var det med filmen ”Forfengelighetens Fyrverkeri” som ble så dårlig mottatt at mange trodde dette skulle være kroken på døren for Hanks.

Heldigvis tok ikke Hanks dette nederlaget personlig, og med livet i orden begynte han å kjempe seg tilbake. Han giftet seg med sin kone nummer to, Rita Wilson, og sammen fikk de sønnen Chet. Tom Hanks tok seg et par friår for å pleie familielivet, vel vitende hvordan filmlivet hadde ødelagt hans første ekteskap fem år tidligere. Og når han kom tilbake i 1992 beviste han at karrieren så absolutt ikke var død, og leverte en flott rolleprestasjon i baseball-filmen  ”En klasse for seg”.

Etter dette begynte kassasuksessene virkelig å strømme på og 1993 skulle bli et av hans beste år. Først kom den romantiske komedien ”Søvnløs i Seattle” hvor han spilte sammen med Meg Ryan. Deretter kom "Philadelphia", hvor han spilte en AIDS-syk advokat som får sparken pga sin sykdom og legning. Hanks fikk her sin aller første Oscar og hans takketale, hvor han takket en av sine lærere og sa han var homoseksuell, inspirerte Paul Rudnick til å skrive filmen ”In&Out” med Kevin Kline i hovedrollen.

Og i 1994 kom hans aller største filmatiske suksess, i den uforglemmelige rollen som "Forrest Gump". For denne rollen fikk Hanks sin andre Oscar på to år, og ble den andre som har klart å vinne Oscar to år på rad.

Året etter kom Tom Hanks og Ron Howards andre samarbeid med filmen ”Apollo 13”, en film som tar for seg den mislykkede oppskytingen, og Hanks fikk æren av å yte et av verdens mest kjente sitater: ”Houston, we have a problem!”. Samme år gav Hanks også stemmen sin til den lille Cowboyleken Woody i Pixars første storfilm ”Toy Story”.

I 1996 takket han nei til å spille hovedrollen i "Jerry Maguire" (som ble en stor suksess for navnebroren Tom Cruise) for å prøve seg bak kameraet i filmen ”That Thing You Do!”. Senere skulle han også produsere, regissere og skrive manus til dokumentaren ”From Earth to the Moon”, en serie i tolv deler som tar for seg måneferdene i kronologisk rekkefølge.

"Redd Menig Ryan" kom i 1997, som skulle være hans første samarbeid med Steven Spielberg, og i 1998 kom ”oppfølgeren” til ”Søvnløs i Seattle” med ”Du har [email protected]”. I 1999 spilte han i ”Den Grønne Mil” og en ny film om de animerte lekene i ”Toy Story 2”. Det nye tusenåret ble innledet med filmen om den skipbrudne (eller skal vi si flybrudne) Chuck Noland i Cast Away. Hanks gikk gjennom store forandringer, og filmingen ble stoppet i et halvt år slik at Hanks kunne gå ned 25 kg og gro skjegg. I denne filmen ble vi servert en time med kun Tom Hanks og ikke noe annet å se på, bortsett fra en volleyball. Cast Away er et perfekt eksempel på hvor dyktig Hanks er, og Golden Globe-prisen samt Oscar-nominasjonen var fortjent.

I 2001 kom den utrolig flotte miniserien ”Band of Brothers” hvor Hanks produserte sammen med Steven Spielberg. Året etter ble det et samarbeid med Sam Mendes i filmen ”Road to Perdition”, hvor han spiller en antihelt i rollen som leiemorderen Michael Sullivan. Samme år kom et nytt samarbeid med Steven Spielberg i filmen ”Catch Me If You Can”, basert på den sanne historien om svindleren Frank Abagnale Jr.

Hans første flopp på mange år kom i 2004 med filmen ”The Ladykillers”, en film av brødrene Joel og Ethan Coen som så vidt klarte å tjene penger. Filmene ”Terminalen” og ”Polarekspressen” var heller ikke de mest populære filmene og kritikken varierte fra gode til veldig dårlige. Men med Hanks på rollelisten klarte filmene allikevel å gjøre fortjeneste.

Så kom ”Da Vinci-koden”, basert på den bestselgende boken av Dan Brown. Filmen spilte inn utrolige 750 millioner dollar over hele verden, og det ble raskt bestemt at det skulle lages en film av Browns første bok også. Mens manuset ble skrevet for ”Engler og Demoner” spilte Hanks inn ”Charlie Wilson’s War” basert på historien til kongressmannen Charlie Wilson. Hanks storspilte igjen, og ble belønnet med en Golden Globe-nominasjon.

I 2009 er filmen alle venter på oppfølgeren til Da Vinci-koden, som er satt til tiden før ”Da Vinci-koden” og er hvor vi først blir kjent med Robert Langdon. For denne rollen skal Tom Hanks få en historisk høy lønn, da det er rapportert at han skal tjene 30-35 millioner dollar pluss 10-15% av filmens inntekter.

Og i en alder av 53 år ser det ikke ut til at Hanks har tenkt å slutte. I 2010 kommer han med filmene ”Boone’s Lick” og den tredje lekefilmen ”Toy Story 3”. Han har også elleve prosjekter under utvikling, så man kan bare forvente å se mer av denne mannen fremover.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse